Voor de 100ste keer met open oog!!!

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) schoonheten huisje in het  bos
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Toen we van de week met Diny Heidenrijk op pad gingen om leergierig beter naar de natuur te leren kijken, bleek het al de 100ste keer te zijn dat Diny ons beter leert kijken. Hulde!!! Wie die andere 99 afleveringen terug wil lezen moet even hier klikken, dan heb je ze allemaal bij elkaar.

Ook deze honderdste keer zijn we verrast hoe Diny met open oog de natuur tegemoet treedt.

Door Diny Heidenrijk

Het weerbericht is: droog, zonnige perioden en met 12 graden is het nog goed te doen om een fietstochtje te maken. We gaan langs het kanaal richting Heeten. Aan deze kant van het kanaal hebben ze geschouwd: al het riet is gesnoeid; maar aan de overkant staat de rietkraag nog goudkleurig met witte pluimen te wuiven in de zon. Mooi die weerspiegeling in het rustige water. De herfst is flink op streek nu en veel bomen zijn hun bladeren aan het lozen. Maar ik zie ook al meerdere kale bomen in hun donkere wintersilhouet.

Bij de Veldkampsbrug besluiten we nog een stukje verder te gaan en via het Bleerspad fietsen we een eind om Heeten heen tussen de landerijen door. Het is rustig, de meeste veldwerkzaamheden zijn gedaan voor de boer. Met een grote bocht, om de dorpskern en het industrieterrein heen komen we achter het dorp uit. Via de Schoonhetenseweg komen we in de bossen van landgoed Schoonheten. Op de driesprong bij de Portlanderdijk heb ik links een prachtig doorkijkje op het kasteel. De zon laat de herfstkleuren flink knallen en mijn blik wordt door de bomen aan weerszijden van een laan automatisch naar de in de verte liggende havezate geleid. Het landgoed is al 400 jaar oud en nog steeds in bezit van dezelfde adellijke familie Bentinck.

Het park en de tuinen om het kasteel heen zijn niet toegankelijk voor publiek maar je kunt heel goed wandelen in de bossen rondom. Daar zijn bijzondere plekken te vinden zoals die waar in WO II een vliegtuig is neergestort. En waar een lanceerbasis was vanwaar de Duitsers V1 raketten afschoten richting Antwerpen. Of die plek waar een ijskelder is aangelegd en waar een heel bijzondere vleermuis is aangetroffen. Ikzelf heb een vage herinnering waarin mijn vader vroeger vertelde over een heuveltje in het bos waar een luik te vinden zou zijn en waaronder een schuilkelder zou zitten die in de oorlog gebruikt werd…??? In het parkbos kun je ook een vijver aantreffen en er staan bijzondere bomen zoals een moeras eik en een meer dan honderdjarige Douglas spar.

Iets verder langs de weg zie ik een huis in het bos dat me nog meer intrigeert. Het hoort ook bij het landgoed want het heeft de landgoed luiken in blauw met wit. Het heeft iets sprookjesachtigs en knibbel knabbel knuisje wie woont daar in dat huisje…?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.