Luttenberg heeft met haar eigen coöperatie een vliegende start gemaakt. Door de coöperatie kan er gezamenlijk en rechtstreeks voedsel ingekocht worden bij de lokale boer tegen een eerlijke prijs. Dat is goed voor de boer, maar ook voor binding in de samenleving, terwijl minder verpakking en minder vervoersbewegingen grote voordelen zijn.
Door Gerda Luchtenberg
Op 20 oktober 2020 organiseerde ‘De Kracht van Salland’ de online bijeenkomst ‘Hoe organiseer ik een voedselcoöperatie in mijn eigen buurt of dorp’. Deze bijeenkomst inspireerde een aantal mensen om te onderzoeken of een Voedselcoöperatie in Luttenberg kans van slagen had. Deze groep werd uitgebreid met Estella Franssen van ‘De Ulebelt’ en Mireille Groot Koerkamp van de ‘Voedselcoöperatie Broekland’ en ‘Kracht van Salland’.
Na een oproep in het Dorpsblad Alleman meldden vijftig mensen zich aan voor een eerste informatieavond. We vonden het erg belangrijk om de plaatselijke supermarkteigenaar vooraf te informeren en ook uit te nodigen voor deze informatieavond. Tijdens deze bijeenkomst werden alle mogelijkheden besproken en zijn er veel vragen gesteld en beantwoord.
De voorbereidingsgroep werd nog uitgebreid met vier mensen en deze groep heeft afspraken gemaakt waaraan de coöperatieleden moeten voldoen, boeren, tuinders en producenten benaderd en een begroting gemaakt voor de te verwachten kosten. De Voedselcoöperatie Broekland heeft hun website opengezet voor de coöperatie in Luttenberg voor de bestelprocedure en webshop. Ook is er een Facebookaccount aangemaakt.
Subsidie
In december 2020 is een aanvraag ingediend bij de Provincie Overijssel voor een subsidie voor ‘Gezonde en Vitale Samenleving 2021’. Deze subsidie is eind januari 2021 toegekend en daar zijn oonder andere een koel-vriescombinatie, twee elektrische koelboxen (voor vervoer onderweg van boer naar ophaalpunt), boodschappenkratten en diverse kleine materialen voor aangeschaft.
Doelstelling
Het doel van de coöperatie is om gezamenlijk en rechtstreeks voedsel in te kopen bij de lokale boer tegen een eerlijke prijs. Voordeel: verbinding van de inwoners met de lokale boeren; gunstige milieu-aspecten door weinig vervoerskosten, geen tot nauwelijks verpakkingsmaterialen en verbondenheid tussen deelnemers onderling door de coöperatievorm.
De Voedselcoöperatie is een zelfstandige organisatie. Museum De Laarman faciliteert en ondersteunt vanuit hun concept ‘Op weg van bord naar boer’.
Start
De coöperatie is echt van start gegaan op 8 februari 2021. Vanaf die dag konden 31 opmakers (klanten) hun artikelen via de webshop bestellen bij de 10 makers (producenten). In het aanbod zitten onder andere diverse soorten vlees, melk- en melkproducten, kefir, eieren, kaas, aardappelen, seizoensgroenten, honing en boerderij-ijs. De producten zijn biologisch of zijn op een verantwoorde manier geproduceerd. Op twee na alle bedrijven bevinden zich binnen een straal van 10 km. vanaf Luttenberg. Op 13 februari 2021, de eerste ophaaldag waren er al 23 bestellingen. Een fantastisch resultaat.
Na acht weken
Inmiddels zijn er 13 makers en 35 opmakers die regelmatig hun producten leveren en afnemen binnen de coöperatie. Gemiddeld halen 24 opmakers hun vers-boodschappen bij de Voedselcoöperatie. Verpakkingsmaterialen gaan zoveel mogelijk terug naar de maker om opnieuw te gebruiken. Tot dusver veel positieve reacties. Binnenkort gaan we een vragenlijst uitzetten om de reacties te peilen.
Bij de foto: Links op de foto Wendy Langkamp (maker) rechts Gerda Luchtenberg (opmaker).