Voedselbanken krijgen extra steun voor aankoop van producten

Voorzitter Harrie Ruigendijk van de voedselbank in Kampen heeft op vrijdag 10 februari een mand met verse groenten en houdbare producten ontvangen van statenleden Jeanet Nijhof-Leeuw en Joeri Pool en gedeputeerde Roy de Witte van de provincie Overijssel.

Interessant? Deel het artikel

V.l.n.r: voorzitter van de voedselbank Kampen Harrie Ruigendijk, statenlid Jeanet Nijhof-Leeuw, gedeputeerde Roy de Witte, statenlid Joeri Pool.
V.l.n.r: voorzitter van de voedselbank Kampen Harrie Ruigendijk, statenlid Jeanet Nijhof-Leeuw, gedeputeerde Roy de Witte, statenlid Joeri Pool.

De mand staat symbool voor de in totaal 500.000 euro die Provinciale Staten verdelen over de 20 voedselbanken in Overijssel om meer producten te kunnen kopen, omdat steeds meer mensen een beroep doen op de voedselbank. Elke voedselbank ontvangt 20.000 euro per gemeente die via deze voedselbank wordt bediend. 

Tekort aan verse producten

Harrie Ruigendijk, voorzitter van de voedselbank in Kampen, is blij en dankbaar voor de financiële injectie van de provincie Overijssel. “Na de zomer werd ook bij ons duidelijk hoeveel impact de gestegen energieprijzen op het bestedingspatroon van de consumenten had. Het aantal klanten van de Voedselbank Kampen is met ruim dertig procent gestegen. Het geld zetten we in voor de aankoop van verse producten. Daar hebben wij een tekort aan, want de voedselstroom via de supermarkten loopt terug. Sinds ruim een half jaar verkopen de supermarkten de verse producten die tegen de houdbaarheidsdatum zijn met grote kortingen tot soms wel zeventig procent. Voorheen werden deze producten aan de Voedselbanken gedoneerd. Daarnaast hebben we dit jaar extra veel kosten door een verhuizing, want ons huidige pand wordt gesloopt. Inmiddels heeft de gemeente Kampen een pand voor ons aangekocht, zodat we binnenkort over een permanente nieuwe locatie beschikken.”

Bijzondere maatregelen

De provincie is trots op de vele organisatoren en vrijwilligers bij voedselbanken die zich dagelijks inzetten voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en meetelt. Dit vergroot de gezondheid en leefbaarheid in Overijssel. De huidige energiecrisis, met alle gevolgen van dien, was voor Provinciale Staten reden om bijzondere maatregelen te nemen voor het versterken van de financiële positie en de weerbaarheid van de voedselbanken. Hiermee draagt de provincie bij aan het oplossen van urgente maatschappelijke problemen van zowel de voedselbanken om de schappen goed gevuld te krijgen, als voor iedereen in Overijssel die geen geld meer over heeft om boodschappen te kopen.

Extra inzet op energiebesparing

Deze financiële bijdrage volgt op het geld dat de Staten eerder aan de voedselbanken beschikbaar hebben gesteld. Hiermee zijn energiescans uitgevoerd en subsidies verleend voor energiebesparende maatregelen aan de gebouwen die de voedselbanken gebruiken.

Naast de voedselbanken heeft de provincie Overijssel voor het bedrijfsleven, verenigingen en (culturele) instellingen ook extra subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen beschikbaar. Hiermee ondersteunt en stimuleert de provincie de verduurzamingsacties van deze organisaties om de energierekening zo snel mogelijk omlaag te brengen.

Meer informatie over de regeling en het indienen van aanvragen voor subsidies kan via www.nieuweenergieoverijssel.nl/investeren-om-te-besparen/.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.