Vluchtelingenwerk Nederland: Een baken voor vluchtelingen in de zeeën van het onbekende

Olster journalist en schrijver Hasan Kaddour schreef weer een prachtige column over het waardevolle werk van Vluchtelingenwerk Nederland.

Interessant? Deel het artikel

VluchtelingenwerkNederland

Hij betrad het kantoor met verwonderde ogen en een glimlach die vriendelijkheid en verbazing uitstraalde. Hij werd vergezeld door zijn vrouw en drie jonge kinderen. Zijn zorgen, angst en aarzeling waren duidelijk te zien in zijn ogen en te horen in de stem van zijn vrouw. Hij probeerde te luisteren naar de vrijwillige tolk die de diensten uitlegde die het bureau hen kon bieden om hun nieuwe leven op te bouwen. Maar zijn ogen leken verward, alsof hij alles in één keer probeerde te begrijpen.

Ik zat toevallig in het kantoor van Bureau Vluchtelingenwerk in Olst en bekeek het tafereel. Ik kon de gevoelens van de man volledig begrijpen en wat er in zijn hoofd omging. Op een dag, acht jaar geleden, bevond ik me in dezelfde situatie en had vergelijkbare gevoelens.

Je komt uit het onbekende en je begint nu aan een onbekende toekomst. Alles in je heden en realiteit is onbekend. Je staat voor een zee van onbekendheid en er is geen vuurtorenlicht om je de weg te wijzen.

Die glimlachende gezichten die je voor het eerst ziet achter dit bureau (het Bureau Vluchtelingenwerk) en die uitgestrekte armen om je te begroeten, zullen je enorm helpen je eerste stappen door de onzekerheden te maken. Deze vrijwilligers zijn werkelijk die vuurtoren. Je zult deze armen, deze liefdevolle armen, nodig hebben gedurende de rest van je reis. Je hebt ze nodig als een tong om te vertalen, een oog om te kijken en te lezen, een oor om  te luisteren, en een verstand om samen met jou je toekomstige pad te plannen. En het belangrijkste van alles is de emotionele steun die je nodig hebt in je nieuwe, nadat je geboorte land vol emoties hebt verlaten.

Nederland is een van de toonaangevende landen als het gaat om het opvangen van vluchtelingen en het bieden van bescherming en ondersteuning aan hen. In het hart van dit uitgebreide vluchtelingensysteem bevindt zich Bureau Vluchtelingenwerk, dat een cruciale rol speelt bij het begeleiden en helpen van vluchtelingen bij het opbouwen van hun nieuwe leven in Nederland.

Veertig jaar geleden werd Vluchtelingenwerk in Nederland opgericht, en sindsdien is het de plek waar alle basisdiensten worden verleend aan vluchtelingen die uit tragische omstandigheden, zoals oorlog en dictatuur, naar dit land komen. Ze hebben iemand nodig die voor hen opkomt en hen leidt, en het bureau biedt praktische hulp op allerlei gebieden. Tijdens het vaste spreekuur kunnen mensen naar jou toekomen met vragen over verblijfsvergunningen, financiële knelpunten, administratieve kwesties, huisvesting, verzekeringen en gezondheidszorg.

De vluchtelingen worden ondersteund bij gezinshereniging en geholpen bij het regelen van huisvesting. Samen verken je de nieuwe buurt en ze helpen je bij de inschrijving bij de gemeente en het ondertekenen van contracten. Ze ondersteunen ook bij het kiezen van een school, een huisarts en een tandarts voor de gezinsleden.

Het doel is dat mensen zo snel mogelijk zelfredzaam worden.

Het bureau bestaat uit medewerkers en voornamelijk vrijwilligers, die deze humanitaire taak op zich hebben genomen. Ze nemen de verantwoordelijkheid om vluchtelingen naar hun nieuwe leven in Nederland te begeleiden en het leven van vluchtelingen naar Nederland over te brengen. Ze zijn de eerste stap,  de eerste aanraking in het integratieproces in het land. Deze taak is eigenlijk een enorme verantwoordelijkheid, want je spreekt over een hele toekomst die op een duurzame manier wordt gebouwd, over de toekomst van het land en zijn sociale veiligheid, zowel nu als in de toekomst. En als we kijken naar de komende kinderen en degenen die geboren zullen worden, kunnen we eenvoudig zeggen dat dit bureau de toekomst van Nederland opbouwt!

De diensten die het bureau biedt, zijn eigenlijk de belangrijkste behoeften van een vluchteling na aankomst in veiligheid. De vluchteling die vaak geen andere taal dan zijn eigen taal spreekt, moet je je voorstellen hoe deze persoon zich verplaatst van een administratief systeem naar een totaal ander administratief systeem. Er zijn veel documenten, bergen documenten allemaal in het Nederlands, met alle persoonlijke transacties, van het burgerservicenummer tot de keuze voor een begrafenis en graf. Alles daartussenin met papieren en bewijsstukken.

Een medewerker van het bureau vertelde me dat deze documenten en administratieve en financiële transacties zelfs voor Nederlandse burgers moeilijk en complex zijn, dus hoe zit het dan met een nieuwkomer die totaal geen idee heeft hoe alles in dit land werkt, ook nog eens met een volledige gebrek aan kennis van de Nederlandse taal.

Een vroegere Nederlandse vriend van mij heeft ook vrijwilligerswerk gedaan bij dit bureau en vertelde me dat hij bij het helpen van vluchtelingen dingen leerde die specifiek zijn voor Nederland en waar hij voorheen nooit bij had stilgestaan. Een vluchteling begint als een pasgeboren kind, alles begint op het moment van aankomst, terwijl een Nederlander veel dingen automatisch doet vanwege zijn werkelijke geboorte hier.

Het bureau voor vluchtelingen is een keerpunt in het leven van vluchtelingen.

Tijdens een vreselijke vlucht via zee en land stellen academische diploma’s, familietitels en sociale statussen niets meer voor, hetzelfde geldt op smokkelroutes. Wanneer een vluchteling op Nederlandse bodem aankomt, is het eerste waar hij aan denkt hoe hij gebruik kan maken  van zijn universitaire diploma, eerdere werkervaring of professionele vaardigheden. Hier kan ik met vertrouwen zeggen dat één professionele en oprechte medewerker het leven van een vluchteling kan veranderen en op zijn minst de meestal lange trajecten korter kan maken.

De vrijwilliger van Bureau Vluchtelingenwerk die contact heeft met vluchtelingen kan door zijn gedegen kennis de vaardigheden, capaciteiten en wetenschappelijke bekwaamheden van een persoon nauwkeurig in kaart brengen en deze zo naar betere mogelijkheden begeleiden. Hij is een kind van het land en hij weet hoe zaken op de juiste en wettige manier kunnen worden afgehandeld.

En als we naar de positieve kant kijken, kunnen we honderden succesvolle projecten zien die zijn gestart door middel van consultatie tussen de vrijwilliger van het bureau en de vluchteling. Evenzo zijn er tientallen universitaire diploma’s en wetenschappelijke bekwaamheden die hun weg naar het zonlicht weer hebben gevonden via deze vuurtoren.

Misschien verschilt de sfeer van het ene bureau voor vluchtelingen in een gemeente wat van het andere, maar overal vind je dezelfde warme, begripvolle en de praktische Nederlandse mentaliteit!

Het Bureau voor Vluchtelingenwerk is een lichtend voorbeeld van menselijkheid in Nederland.

De initiatieven die Bureau Vluchtelingen heeft ondernomen en uitgevoerd, zijn eigenlijk niet te tellen. Persoonlijk heb ik het Bureau voor Vluchtelingenwerk in Nederland leren kennen via hun pagina op Facebook en ik moet toegeven dat ik verrast was dat ze enkele van mijn journalistieke artikelen op hun pagina plaatsten, zelfs een artikel in het vluchtelingenmagazine dat ze uitgeven. Voor mij betekent dit dat het bureau klaar staat en zijn handen uitstrekt naar elk initiatief of persoon die zijn ervaring, project of idee wil delen, zolang het de kernzaak dient, namelijk de vluchtelingen en de integratie in Nederland.

Een van de mooiste dingen die de vrijwilligers van het Bureau voor Vluchtelingenwerk hebben bereikt op het gebied van integratie, is dat ze ook de culturen van de landen waar de vluchtelingen vandaan komen naar de Nederlandse samenleving hebben gebracht. Het is een zeer open samenleving die gek is op kennis. Ik weet altijd dat ze bereid zijn om elk evenement te organiseren dat ze dat mooi vinden, of het nu gaat om eetfeesten met gerechten uit de keukens van vluchtelingen, muziekconcerten, poëzie, literatuur, theater of andere activiteiten die mensen dichter bij elkaar brengen in het land.

En er blijft nog een ander kenmerk van dit bureau over dat verschilt van andere bureaus van overheidsorganisaties, namelijk dat het zich duurzaam vernieuwt door de opgebouwde ervaringen met verschillende gevallen waarmee het heeft gewerkt.

Het Bureau voor Vluchtelingenwerk van vandaag is zeker niet hetzelfde als het Bureau voor Vluchtelingenwerk van acht jaar geleden. voortdurend worden  ervaringen toegevoegd, die bijdragen bij aan hun belang in de toekomst.

Dagen en jaren kunnen voorbijgaan, de kwestie van migranten kan toe- of afnemen of hopelijk helemaal verdwijnen, alle opties zijn open en onvoorspelbaar, maar het is duidelijk dat de volgende generatie nog na vele jaren de medewerkers en vrijwilligers van het Bureau voor Vluchtelingenwerk zal herinneren.

Zij hebben de wereld verrast met hun vermogen om de grootste vluchtelingengolven van deze eeuw te absorberen sinds 2015 en tot op heden. Veel mensen zullen dan dankbaarheid voelen voor deze onbekende helden, die hun tijd, kennis en leven hebben gegeven om menselijkheid te behouden en Nederland een land van menselijkheid te laten blijven.

Een eerbetoon aan deze toppers van Vluchtelingenwerk!

 

Website Vluchtelingenwerk Nederland

 

Video Vluchtelingenwerk Nederland

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden