Vlinderfotograaf ziet MBI-terrein veranderen in prachtig stukje natuur

Als een bedrijventerrein geen functie meer vervult en er wordt geen onderhoud gepleegd, ontstaat vanzelf een braakliggend terrein. En na tientallen jaren, kun je zelfs spreken van een prachtig stukje natuur. Mooi of niet mooi. De Sallandse Vlinderfotograaf vindt: mooi!

Interessant? Deel het artikel

emilio 280822

Voor veel passanten is het voormalig MBI-terrein een doorn in het oog. Ik deel die mening beslist niet. Tuurlijk, het puinafval dat verspreid over het terrein ligt oogt niet echt netjes, maar de inheemse planten en struiken die zich daar hebben gevestigd en de talloze diersoorten die er voorkomen, maken het tot een uniek natuurgebied in Raalte. Want, naast heel veel insectensoorten, leven er ook (roof)vogels, zoogdieren en zelfs reptielen.

Eén van de vele insectensoorten die je daar aantreft, zijn vlinders. Voor het Hooibeestje, Icarusblauwtje, Bruin Blauwtje, Bont Zandoogje, Klein Koolwitje, Klein Geaderd Witje, de Atalanta, Kleine Vos, Gamma-Uil, Dagpauwoog en Getekende Gamma-Uil, blijkt het een uiterst geschikte habitat. Op 24 augustus van dit jaar trof ik er zelfs een Koninginnenpage aan, die ik kon vastleggen tijdens zijn vlucht. Maar het terrein is ook geworden tot een vast leefgebied voor heel veel soorten grasmotten. Deze behoren tot de microvlinders en in Nederland komen ongeveer 1480 soorten voor.

Carnavalsvereniging De Stöppelkaters heeft sinds 2020 haar eigen onderkomen op het terrein en op heel kort termijn wordt begonnen aan de bouw van de Voedselbank Raalte e.o. Een schitterende, vrij anonieme locatie, waar mensen straks terecht kunnen voor hun primaire levensbehoeften. Het is vrij ironisch dat het braakliggend deel van het terrein daarin reeds voorziet. Alleen niet voor mensen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij een klein beetje zorgen maak over de toekomst van de talloze planten- en diersoorten die daar voorkomen, nu de bouw- en sloopwerkzaamheden aan de gang zijn. Toch maak ik mij niet al te veel zorgen, omdat zowel het zonnepark, als een aantal omliggende, door de gemeente Raalte beheerde groenstroken, uitstekende habitats zijn gebleken. Daarnaast heeft Salland Zoemt vorig jaar toestemming gekregen om aanwezige beplanting uit te graven en te herbeplanten in Vlindertuin Ramelo.

De Gamma-Uil op de foto boven het artikel, fotografeerde ik precies een jaar geleden op het voormalig MBI-terrein. Deze zowel dag- als nachtactieve nachtvlinder is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en trekt jaarlijks vanuit Zuid-Europa naar het noorden en brengt in Nederland meerdere generaties voort.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.