Vlinderfotograaf: Passend maaibeleid beloftevol tegen stikstofcrisis

Interessant? Deel het artikel

vlinder emilio

Afgelopen zaterdag verscheen er een artikel op Nu.nl waarin de noodklok wordt geluid over de kritieke toestand van wegbermen en dijken, die gebukt gaan onder stikstofvervuiling. Een passend maaibeleid blijkt een uiterst beloftevolle handelwijze om de stikstofcrisis in de bermen het hoofd te bieden.

Het meest geschikte maaimoment is het vroege voorjaar; het gras staat dan al hoog en door juist dan te maaien, voer je overtollige stikstof en gras af, waardoor je de aanwezige kruiden meer ruimte biedt om op te komen en zich te vermenigvuldigen. Uiteraard spelen bestuivende insecten hier een hele grote rol in. Ook het najaar is een uitstekend moment om te maaien. Maai echter niet alles in één keer, zodat insecten voedsel kunnen blijven nuttigen en er voldoende kraam- en schuilgelegenheden beschikbaar blijven.

Ook de gemeente Raalte beschikt over de nodige bermen en staat daarmee voor een enorme opgave. Gelukkig heeft de denk- en werkgroep ‘Groene Agenda’ het bermbeheer – en versterking van de biodiversiteit in het algemeen – hoog in het vaandel staan. Uiteraard behelst het bermbeheer veel meer dan alleen een adequaat maaibeleid. Verkeer, veiligheid, klimaatbestendigheid, aangrenzende weilanden, gezondheid, afwisseling in vegetatie, bodemonderzoek, ecologische gesteldheid, monitoring et cetera maken het geheel vele malen complexer.

Op de goede weg

Toch is de gemeente Raalte al goed op weg. Steeds meer groenstroken worden gefaseerd gemaaid of extensief beheerd. Een aantal maanden geleden nam Stichting Salland Zoemt contact op met de gemeente met het voorstel een groenstrook gelegen tussen de Ganzeboomlaan en het Overijssels Kanaal minder vaak te maaien, om het leefgebied van het daar voorkomende Bruin Blauwtje in stand te houden. De verantwoordelijke afdeling honoreerde ons verzoek en met ingang van 2022 zal deze wegberm met een oppervlakte van circa 800 m² nog maar één keer per jaar gemaaid worden.

Olst-Wijhe

In Olst-Wijhe is het maaibeleid nog beter aangepast op de natuur. Dat lijkt te komen doordat Olst-Wijhe het maaibeleid heeft uitbesteed. Je kunt dan de loonwerker gewoon een andere opdracht geven. Minder maaien is dan ook gelijk goedkoper. Je komt in deze gemeente daarom vaker kruidenrijke bermen tegen.

Bij de foto

De bijgevoegde afbeelding betreft een collage van vlinders die ik in verscheidene wegbermen in Raalte heb waargenomen. Van links naar rechts zijn het de Kleine Vuurvlinder, Landkaartje, Metaalvlinder, Zuringspanner, Bruin Blauwtje, Hooibeestje, Getekende Gamma-Uil, Bruin Blauwtje en Oranjetipje vrouwtje.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.