Vlinderfotograaf overhandigt fotoboek aan Beaphar

Interessant? Deel het artikel

vlinderfotograaf

 

Afgelopen week overhandigde ik, De Sallandse Vlinderfotograaf, een fotoboekje aan de directie van Beaphar in Raalte, als dank voor de goedkeuring om vlinders te tellen op het bedrijfsterrein aan de Oude Linderteseweg. Linda Streur nam het boekwerkje namens het management in ontvangst.

In de periode juli tot september telde ik maar liefst 204 vlinders aan de Oude Linderteseweg. Het begon allemaal in de vroege zomer van 2021, toen Stichting Salland Zoemt Beaphar aanschreef met het verzoek om vlinders te mogen monitoren op het braakliggende deel van het bedrijfsterrein. Ik werd uitgenodigd voor een rondleiding op het terrein van deze Sallandse multinational in geneesmiddelen, verzorgingsproducten en voeding voor huisdieren.

Samen met Harold Nieuwkamp, Supervisor Technical Department and Building in dienst van Beaphar, fietste ik om het bedrijfspand heen en Nieuwkamp wees een brede strook aan die hij het jaar ervoor had ingezaaid met een meerjarig inheems wildmengsel, dat volop in bloei stond. In de daaropvolgende dagen heb ik een vlindertraject uitgezet, die ik vervolgens wekelijks liep om vlinders te tellen. De monitoring duurde tot medio september. Ondanks dat aantallen niet alles zeggen, ben ik toch meer dan tevreden over het resultaat. Het betreft immers een industrieterrein. De combinatie van een afwisselende vegetatie, aanwezigheid van water en een rijke, dichtbegroeide bomenrand, blijkt een zeer geschikte habitat voor verschillende dag- en nachtvlinders.

Salland Zoemt verwerkt de monitoring data als een nulmeting en gaat de komende jaren onder andere met de gemeente in overleg om ander bermbeheer op de gronden rondom het Beapharterrein toe te passen, zodat het leefgebied van de huidige vlinderpopulaties wordt uitgebreid en nieuwe vlindersoorten worden aangetrokken. Door jaren achtereen te monitoren, zullen positieve effecten vanzelf zichtbaar worden. Ik hoop daarom vlinders te mogen blijven tellen op het terrein van Beaphar.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.