Deze week speciaal een rubriek om onze prachtige inheemse dagvlinders extra onder de aandacht te brengen. Dit naar aanleiding van een artikel dat Triodos Bank onlangs schreef. Eigenlijk begon het allemaal met een Tweet van vlinderliefhebber Tom van Noort, die reageerde op een afbeelding waarop de Monarchvlinder staat, die als reclameposter wordt gebruikt voor de Made for Change campagne die Triodos Bank recentelijk is gestart. De Monarchvlinder komt namelijk helemaal niet in Nederland voor. Hij leeft vooral in Noord- en Zuid-Amerika en een niet trekkende ondersoort existeert in Midden-Amerika.
Door Emilio, De Sallandse Vlinderfotograaf
De Tweet
Tom van Noort Tweette: “Waarom gebruiken reclamebureaus die duurzaamheid van hun opdrachtgevers willen benadrukken toch altijd en eeuwig de #monarchvlinder als beeld, en niet gewoon onze prachtige en inheemse #atalanta?”
Sneeuwbaleffect
Triodos vond dat een heel goed punt van Tom en besloot hierop in te spelen, wat een sneeuwbaleffect tot gevolg had: de Vlinderstichting haakte aan, met het oog op de jaarlijkse tuinvlindertelling en Stichting Salland Zoemt schakelde De Sallandse Vlinderfotograaf in, om de tuinvlinders van Salland extra in het zonnetje te zetten.
We hadden het al eerder over vlindervriendelijke tuintips, maar ik ben van mening dat je vlinders en hun habitat niet vaak genoeg onder de aandacht kunt brengen.
Onkruid bestaat niet
Brandnetel dient als waardplant voor de Atalanta, Dagpauwoog, Kleine Vos, het Landkaartje en in mindere mate de Distelvlinder, die voornamelijk distels als waardplant heeft. Het Oranjetipje heeft pinksterbloem en look-zonder-look als waardplant en de Citroenvlinder wegedoorn en vuilboom. De rups van het Icarusblauwtje leeft vooral van rolklaver en hopklaver, terwijl het Boomblauwtje tijdens zijn rupsstadium leeft van klimop, struikhei, kattenstaart en vlinderstruik, terwijl schapenzuring en veldzuring dienen als waardplant voor de Kleine Vuurvlinder. Kortom, een ideale vlindertuin bestaat uit een afwisselende vegetatie, die door veel tuinbezitters als rommelig of onkruid wordt aangemerkt. Die planten echter, dienen als voedselbron, schutplaats en kraamgelegenheid voor talloze vlinders en andere insectensoorten.
Meer vlinders door minder te doen
Het aantal inheemse vlindersoorten is de afgelopen jaren sterk afgenomen, waar intensieve landbouw, overmatige stikstofdepositie, woningbouw en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen de voornaamste oorzaken van zijn. Als tuinbezitter kun je met een aantal kleine toepassingen, enorm veel voor vlinders betekenen. Laat in de winter bladeren en takjes gewoon liggen, zodat overwinteraars zoals de Citroenvlinder en Gehakkelde Aurelia een beschutte plek hebben om de koude wintermaanden te trotseren. Zorg ervoor dat je het hele jaar door een aantal bloeiende nectarplanten hebt staan, zodat vanaf het vroege voorjaar, tot in het late najaar, vlinders voedsel kunnen drinken in jouw tuin. Ook kunnen tuinbezitters zonder katten in het najaar een schaaltje overrijp biologisch fruit op een verhoging plaatsen, waar talloze vlindersoorten op af komen.
Op de foto staan negen verschillende vlinders die je onder meer in jouw tuin kunt aantreffen. Van links naar rechts zijn het de Atalanta, Boomblauwtje, Citroenvlinder, Dagpauwoog, Distelvlinder, Gehakkelde Aurelia, Klein Koolwitje, Kleine Vos en Oranjetipje.
De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt.