Vlinderfotograaf komt al nieuwe soorten tegen in Ramelo

Uit Rotterdam in Salland op vakantie en dan aan HierinSalland vragen of het mogelijk is om Vlindertuin Ramelo te mogen bezoeken. Dat moet toch te regelen zijn?

Interessant? Deel het artikel

vlindertuin

Vlindertuin Ramelo heeft reeds een aantal vaste bewoners en daar komen steeds meer soorten en aantallen bij. Doordat een groot deel van de vlindertuin beschaduwd is, kun je overdag, met een beetje geluk, nachtvlinders aantreffen. Uiteraard moet je wel heel goed kijken, want ze houden zich schuil in dichte begroeiing of onder een blad. Omdat ze vaak vrij schuw zijn, is het raadzaam om heel voorzichtig te lopen, waarmee je de kans vergroot, zodra er één opschrikt en wegvliegt vanuit zijn schuilplek, hij in de buurt landt, omdat ie zich niet bedreigd voelt. Jaag een vlinder echter nooit op! Weg is pech.

Toch is Vlindertuin Ramelo niet alleen een thuis voor nachtvlinders. Dit jaar ben ik er namelijk een Bruin Blauwtje, Distelvlinder en een aantal Groot Dikkopjes tegengekomen, terwijl ik die vlindersoorten er vorig jaar niet heb aangetroffen.

Ondanks dat de officiële opening van de vlindertuin nog niet heeft plaatsgevonden, heb ik de eerste bezoekers al mogen ontvangen. Op 3 augustus ontving ik een e-mail van Kees Huls, eindredacteur bij Hier in Salland, met de vraag of ik kon reageren op een binnengekomen bericht. Het betrof een specifieke vraag van een lezer, afkomstig uit Rotterdam. Hij zou met zijn vriendin en kinderen een weekje op vakantie gaan in Luttenberg en wilde graag weten of de vlindertuin open was.

Op 12 augustus, om 10:00 uur in de ochtend, ontving ik Mario en Angelique, beiden natuurfotograaf, in Vlindertuin Ramelo. Tijdens de rondleiding liet een prachtige Atalanta zich gewillig door hen fotograferen. Ook een grote bonte specht werd vereeuwigd. Tijdens het afscheid tipte ik het stel ook eens een kijkje te nemen bij het waterretentiegebied Aver Heino.

Afgelopen weekend bezocht ik de vlindertuin om wat werkzaamheden te verrichten, toen ik opeens twee Lievelingen aantrof in de buurt van de oevervegetatie. Je kunt deze nachtvlindersoort waarnemen van begin mei tot begin oktober in maximaal drie generaties. Hij leeft in een vochtige, dichtbegroeide en kruidenrijke omgeving. Duizendknoop en Zuring dienen als waardplant voor de rupsen.

 

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.