Vlinderfotograaf: gebruik biologisch zaai- en plantgoed

Interessant? Deel het artikel

vlinder

Door de Sallandse vlinderfotograaf

Gedreven zet ik mij samen met Stichting Salland Zoemt in voor de totstandkoming van een natuurlijke leefomgeving, vrij van chemische (bestrijdings)middelen, waar plant dier en mens in harmonie kunnen samenleven. Een plek waar samenwerken de norm is, in plaats van bestrijden. Vanuit dit gedachtegoed raden wij dan ook het gebruik van biologisch Skal-gecertificeerd zaai- en plantgoed aan. Zo’n bio-certificaat betekent dat de zaden en teelt 100% natuurlijk zijn.

Ook de Vlinderstichting prijst het aanschaffen van biologische producten aan en op haar website zijn talloze biologische bollenmixen te verkrijgen. Door deze bollen te planten zorg je ervoor dat bijen, vlinders en andere insectensoorten geen fungiciden, planthormonen en insecticiden binnenkrijgen. Tevens draagt het planten van biologische bollen bij aan de reductie van de verspreiding van chemische stoffen in het milieu.

De Dagpauwoog, Kleine Vos, Citroenvlinder, Oranjetipje, Groot Koolwitje, Klein Geaderd Witje, Landkaartje en Klein Koolwitje zijn echte voorjaarsvlinders, die je voor het merendeel een groot plezier doet met het planten van biologische bloembollen. Vooral de voorjaarsbloeiers zoals hyacinten, tulpen en narcissen zijn een welkome voedselbron voor vlinders, omdat andere nectarplanten pas later opkomen. Daarnaast bloeit het ene bolgewas eerder dan het andere, zodat vlinders ook tijdens de droge zomermaanden voedsel kunnen nuttigen van verschillende zomerbloeiers.

Op de foto staan twee Klein Koolwitjes, die ik op 3 september 2021 aantrof op het voormalig MBI-terrein in Raalte. Het vrouwtje links op de foto steekt haar achterlijf omhoog ten teken dat ze niet wil paren met het mannetje dat haar probeert te verleiden.

Graag wil ik u hartelijk danken voor het lezen van mijn wekelijkse vlinder rubriek op Hier in Salland en ik hoop u volgend jaar weer te kunnen boeien en enthousiasmeren met nieuwe vlinder avonturen.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.