De Sallandse Vlinderfotograaf gaat samen met Salland Zoemt het bedrijventerrein van Beaphar monitoren op de aanwezigheid van vlinders. Het terrein van de international van geneesmiddelen, verzorgingsproducten en voeding voor huisdieren valt binnen het werkgebied van Salland Zoemt en grens aan van de vaste controleroutes van de Vlinderfotograaf. Er is behoorlijk wat braakliggend terrein, wat interessant kan zijn voor biodiversiteit.
Door Emilio, De Sallandse Vlinderfotograaf
Het was woensdag 30 juni omstreeks kwart voor vijf, toen ik werd verwelkomd door Harold Nieuwkamp, Supervisor Technical Department and building in dienst van Beaphar. We fietsten gezamenlijk om het bedrijfspand heen en bij de eerste aanblik van de dichtbegroeide ruigte, maakte ik in gedachten een sprongetje van geluk. Wat een veelbelovend uitzicht!
Nieuwkamp wees een brede strook aan die hij vorig jaar had ingezaaid met een meerjarig inheems wildmengsel, die volop in bloei stond. De rondleiding werd afgesloten met heldere instructies en een duidelijk tijdschema: ik kreeg toestemming om 1 keer per week tussen 16:30 en 17:30 uur vlinders te tellen. Nieuwkamp gaf aan zijn collega’s hiervan op de hoogte stellen, zodat mijn aanwezigheid voor alle medewerkers van Beaphar verklaarbaar is.
Op vrijdagmiddag 2 juli liep ik tijdens het uitzetten van een vlindertraject mijn eerste ronde en telde maar liefst 17 vlinders: 10 Klein Koolwitjes, 2 Bruin Zandoogjes, 1 Atalanta, 1 Sint-Jansvlinder, 1 Klein Geaderd Witje, 1 Gamma-Uil en 1 Zwartsprietdikkopje. Daarnaast telde ik tientallen rupsen van de Sint-Jacobsvlinder en trof ik twee grote groene sabelsprinkhanen aan. Behoedzaam wandelde ik tussen de speerdistels, aardaker, margrieten en klavers door, toen ik plotseling oog in oog stond met een Zwartsprietdikkopje, die ik uiteraard vereeuwigde. Deze prachtige kleine dagvlinder kun je waarnemen van medio juni tot eind augustus in één generatie.
De Sallandse Vlinderfotograaf schreef dit artikel samen met Stichting Salland Zoemt.