Dat de gemeente Raalte op steeds meer plekken minder vaak maait en de begroeiing rondom bomen laat staan, is niet zonder reden. De afgelopen dertig jaar is het aantal insecten in Nederland namelijk met bijna 80% afgenomen. Om deze uiterst zorgwekkende trend een halt toe te roepen, past de gemeente Raalte op verschillende locaties een ander maaibeleid toe. Deze extensieve manier van groenbeheer, heeft een bijzonder positieve impact op het versterken van de biodiversiteit binnen de gemeentegrenzen.
(tekst gaat verder onder de foto)
Die effecten maak ik zelf van dichtbij mee, omdat ik sinds 2017 een aantal vaste vlindertrajecten monitor en daarnaast verschillende bomenrijen en wegbermen inventariseer in Raalte. Op nagenoeg al deze plekken past de gemeente nu een natuurvriendelijker en klimaatbestendiger maaibeheer toe.
(tekst gaat verder onder de foto)
De eerste resultaten zijn veelbelovend: op de locaties waar minder frequent is gemaaid of waar sinusbeheer is toegepast, zijn meer eitjes en poppen van vlinders gespaard gebleven dan voorgaande jaren, waardoor ik op deze plaatsen een explosieve toename van meerdere vlindersoorten heb geconstateerd. En waar vlinders zijn, zijn ook libellen, waterjuffers, slakken, mieren, hommels, bijen, wespen, pissebedden, vliegen, spinnen, wantsen, torren, wormen en sprinkhanen, die naast hun nuttige functies zoals bestuiven en composteren, allemaal deel uitmaken van onmisbare voedselketens. En een toenemend aantal insecten op een bepaalde locatie, betekent ook een vermeerdering van die nuttige eigenschappen, wat de biodiversiteit ten goede komt en waarmee het natuurlijk evenwicht wordt hersteld.
Beter voor de biodiversiteit
Tevens heeft het laten staan van de begroeiing rondom bomen een aantal nuttige functies: ten eerste versterkt het de biodiversiteit, omdat insecten, vogels en kleine zoogdieren de kans krijgen zich daar te vestigen en daardoor weer deel gaan uitmaken van dat betreffende ecosysteem. Ten tweede zorgt de vegetatie rondom bomen voor verminderde overlast van de Eikenprocessierups, omdat de nesten en brandhaartjes van de rupsen zich daaraan hechten, wat verspreiding tegengaat.
Op onderstaande foto ziet u sluipvliegen die hun eieren op de huid van de Eikenprocessierupsen afzetten. De eitjes komen direct na het afzetten uit, waarna de vliegenlarfjes door de huid de rups binnendringen en zich daar ontwikkelen. De Eikenprocessierups sterft zodra hij zich gaat verpoppen. De vliegenlarve verpopt zich vervolgens in het nest van de Eikenprocessierups.
(tekst gaat verder onder de foto)
Op de overige bijgevoegde foto’s staan vlinders die ik heb gefotografeerd op locaties waar de gemeente Raalte extensief maaibeheer of sinusbeheer heeft toegepast. Door gefaseerd te maaien, zorgt de gemeente Raalte ervoor dat er het hele jaar door voldoende voedselbronnen, schuil- en kraamgelegenheden, maar ook geschikte plekken om te paren en te verpoppen beschikbaar zijn voor vlinders en andere insecten. Het toepassen van sinusbeheer draagt bij aan een afwisselende begroeiing en variatie in het landschap, wat de vlinder- en insectenpopulaties zichtbaar ten goede komt.
Applaus voor de Zuringspanner
Op de foto bovenaan het artikel staat een Zuringspanner. Deze zowel dag- als nachtactieve nachtvlinder doet het dit jaar heel goed in Raalte, dankzij het bermbeheer dat de gemeente toepast. Je kunt hem aantreffen van eind april tot eind september in maximaal drie generaties. De rups leeft van schapenzuring en veldzuring.
De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt