Bij Stegeman keurden de slagers echt hun eigen vlees. Kok, algemeen directeur: “We hebben onze vakmannen een blinde test laten doen. Uiteindelijk wist bijna niemand herhaaldelijk honderd procent vlees te onderscheiden.” Uitgebreid tests bij consumenten hadden hetzelfde resultaat. Toch mislukten eerdere pogingen het ‘hybride’ vlees in de markt te zetten. “Aan de supermarkten ligt dat niet, die geven inmiddels ruim baan aan vegetarische producten. Maar als het rendement uitblijft, halen ze de producten na een tijdje weer uit schappen. We moeten dus met een beter verhaal komen om de consument te overtuigen. Het eetpatroon dat we sinds jaar en dag gewend zijn, dat doorbreek je niet zo maar.”
Stegeman zet nu in op een lager vetgehalte. “We weten dat dit voor veel consumenten een bezorgdheid is bij droge worst, dankzij een slimme keuze van groenten hebben we nu een droge worst met een heerlijke smaak en minder vet.”
Stegeman is de Nederlandse vleeswarenfabrikant met haar hoofdvestiging in Wijhe (voorheen Meester). In de Benelux is het onderdeel van Imperial-Stegeman (waarvan Remco Kok de CEO is), Europees is dat weer onderdeel van Campofrio. Met Noord, Midden en Zuid Amerika erbij praat je over Sigma, een grote wereldspeler dus in de vleeswaren.
Impact op de planeet
Kok: “Binnen de Benelux zijn we drie, vier jaar geleden bij elkaar gaan zitten met de vraag ‘wat zijn we eigenlijk aan het doen, waar komen we vandaan en waar willen we naar toe’. Dan kom je aan de ene kant tot het inzicht dat we vakmanschap van de allerhoogste orde leveren, dat we al 150 jaar met aandacht en passie produceren. Maar aan de andere kant weet je ook dat vlees een enorme impact heeft op de planeet. Vlees is een erg waardevolle grondstof. Daar moet je heel zuinig mee omgaan. Toen hebben we besloten om al in 2025 geen vlees meer te willen verspillen. Gewoon 0%. Niet van ‘we willen ieder jaar 1,5% minder’, want dan ga je daarmee schuiven. Nul procent!”
Dan weet je wat je te doen staat
Dat bleek een helder statement binnen het bedrijf. “Op alle niveaus gaat iedereen dan vanzelf anders denken. Maar ook dat laatste stukje vlees niet? Nee, ook dat laatste stukje niet. Je moet je voorstellen dat we palen vlees maken waar plakjes broodbeleg afkomen. Door slimmer te werken hoeven we bijna niets meer weg te gooien. En wat er overblijft kan worden verwerkt als bijvoorbeeld blokjes vlees in de hutspot of uiteindelijk verkopen we het dan aan een opkoper. Aan het einde van de rit is dat trouwens ook financieel aantrekkelijker. We doen het voor people, planet én profit. Dan is het pas echt duurzaam.”
Dat beleid van die keiharde nul procent zorgde voor een andere mindset binnen het bedrijf. “Intussen gebruiken we ook minder energie, wekken we zelf op, en is de plastic verpakking voor bepaalde producten met zeventig procent teruggedrongen.”
Vlees met minder vlees erin
Je zou het misschien niet verwachten van zo’n grote speler op de markt, maar Stegeman heeft ook een hard percentage gekoppeld aan het deel dat vlees uitmaakt van de totaalomzet. In 2025 mag dat niet meer dan vijftig procent zijn! Dat blijkt nog best een uitdaging. “We hebben al wel ontdekt dat de samenleving minder hardloopt dan we wel eens denken. Wat moeten flexitariërs – meer dan de helft van de mensen zegt dat te zijn – dan op de dagen dat ze geen vlees willen eten? Daar hebben we vlees voor bedacht met minder vlees er in. ‘Hybride’ producten zijn dat, met dertig procent groente of andere plantaardige producten erin in plaats van vlees. Vaak vervangen we dan ook nog het vet voor de groente. Je krijgt dus een beter product dat de aarde minder belast, je proeft het verschil niet en als flexitariër of fervent vleesliefhebber hoef je je vaste eetpatroon niet aan te passen.”
Droge worst
Remco Kok geeft toe dat die weg niet de makkelijkste is om te gaan. “We hebben al twee eerdere pogingen gedaan, maar die zijn weer uit de supermarktschappen gehaald omdat ze niet liepen. We zitten nu midden in de derde poging, waar we het hybride principe toepassen op onze klassieke droge worsten. In België hebben we er al positieve resultaten mee.”
Missie
Nul procent afval in het productieproces, vlees vijftig procent van de omzet, Stegeman zet hónderd procent in op transparantie en samenwerking. “Laten zien hoe we onze producten maken en wat er in zit. Dat we minder zout en suiker gebruiken, E-nummers terugdringen en minder plastic gebruiken. Voor innovaties werken we samen met retailers en zelfs met concurrenten, we zoeken verbinding met opleidingen, alles om die beweging naar verandering op gang te brengen, dat er rimpels ontstaan in de sector. Daar blijven we in volharden. We hebben twee keer een poging zien mislukken om hybride producten in de markt te zetten. De droge worst met minder vet en toegevoegde groenten is een nieuwe poging met een andere insteek. We denken dat dat een succes gaat worden. Maar ik kan je vertellen dat er anders zeker een vierde poging gaat komen. Net zo lang tot het ons gelukt is. Het geloof daarin is bij ons erg hoog.”
