Vind jij een schone IJssel ook belangrijk? Sluit dan aan bij afzaktocht voor een schone rivier!

De IJssel is mooi! Het water van de rivier ziet er ook best schoon uit. Maar in werkelijkheid zit het vol met allerlei chemische stoffen die ontzettend schadelijk zijn voor flora, fauna en onszelf. Van Remmen UV Technology doet dit weekend daarom mee met een actie om daar aandacht voor te vragen. Kom jij zaterdagmorgen ook naar de Loswal in Wijhe?

Interessant? Deel het artikel

Diverse sloeproeivernenigingen roeien gezamenlijk een groot stuk van de ijssel af.  Op de voorgrond roeisloep de Voorganck uit HAttem, links, roeisloep de Berend Koster uit Kampen. foto Herman Engbers
Diverse sloeproeivernenigingen roeien gezamenlijk een groot stuk van de ijssel af. Op de voorgrond roeisloep de Voorganck uit HAttem, links, roeisloep de Berend Koster uit Kampen. foto Herman Engbers

Onze IJssel is een prachtige rivier. Kronkelend vormt de IJssel al eeuwenlang een verbinding tussen Overijssel en Gelderland. Veel mensen zien de rivier als een levensader. Terecht, want de IJssel zorgt niet alleen voor fantastische riviernatuur, maar ook voor water voor het kweken van gewassen, drinkwaterwinning, transport en recreatie. En daar gaat het helemaal niet zo goed mee!

Zorgen

@Gerrit Oosterbroek

Aan het woord is Ton van Remmen, van Remmen UV Technology, internationaal waterzuiveraar gevestigd in Boerhaar, in de IJsseldelta dus. “Als je woont in het stroomgebied van de IJssel, heb je ongemerkt veel te danken aan deze rivier. Helaas zijn er ook zorgen over onze IJssel. Het water van de rivier ziet er best schoon uit, maar in werkelijkheid zit het vol met allerlei chemische stoffen die erin zijn geloosd. Deze stoffen zijn ontzettend schadelijk voor flora, fauna en onszelf.

Via rioolwaterzuiveringen belanden resten van onze medicijnen in de IJssel. Daarnaast belanden er via de landbouw gewasbeschermingsmiddelen in de IJssel. Die worden er op dit moment nog niet uitgefilterd. Dit moet en kan anders!

Afzaktocht met sloeproeiers

Om aandacht te vragen voor een schone en drinkbare IJssel, zakken we eind september in twee dagen met roeisloepen de rivier af, onder leiding van Aidan Scherpbier (hij roeide in een sloep de oceaan over). De roeiers komen op verschillende plekken aan land. Tijdens de stops geven we uitleg over hoe de IJssel schoner kan en hoe jij daaraan een bijdrage kunt leveren. Daarnaast meten we bij enkele plaatsen de waterkwaliteit, ruimen we afval op en onderzoeken we zwerfafval langs de oever.

Kom zaterdag naar de Loswal

Op zaterdagochtend 10.30u stoppen de roeiers bij de Loswal in Wijhe. Wij zullen daar samen met de roeiers en geïnteresseerden testjes doen. Wat is de kwaliteit van het water waar de roeiers op roeien? Wat is de kwaliteit van het water waar jullie in zwemmen?

Kom ook! We hopen je 23 september tussen 10.30 en 11.30 te begroeten. Neem buren, vrienden, familie, klasgenoten of andere belangstellenden mee. Met jouw aanmoediging betuig je steun aan een schone IJssel!

Ga voor tijden en het volledige en actuele programma naar www.onzeijssel.nl/schoneijssel

 

Van Remmen UV Technology

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.