Door Victor de Beus
Dankzij mijn vrouw en een reis in 2019 hebben wij de laatste jaren mooie stappen gemaakt om onze levensstijl te verduurzamen. We hebben afgesproken extra kritisch te zijn op al onze aankopen: is dit echt nodig? Zo ja, is het goed tweedehands verkrijgbaar? Daardoor zien we een aardig verschil in het aantal spullen die het huis binnenkomen.
Ik eet 80 a 90% van de maaltijden vegetarisch. Als er vlees in huis komt is dat biologisch en/of lokaal. Voor onze kinderen gebruiken we wasbare luiers (ja, dat is écht duurzamer). We hebben een aardig stuk grond bij onze woonboerderij en zijn initiatieven rond biodiversiteit aan het opstarten, waaronder het aanleggen van heggen en een houtwal.
Ik zou graag een elektrische auto rijden, maar dat is op dit moment financieel nog niet haalbaar voor ons. Uiteindelijk is het goedkoper natuurlijk, het vraagt alleen een investering. Als tussenstap rijden we op LPG en een elektrische bakfiets fungeert als ’tweede auto’.
Tala
Maar de grootste impact maak ik denk ik met het duurzame bouwbedrijf dat ik 1.5 jaar geleden gestart ben: Tala. In Broekland bouwen wij woningen die voor 90% uit natuurlijke, dus hergroeibare, materialen bestaan. Onze woningen slaan ruim 80 ton CO2 op, dat staat gelijk aan ruim 160 vluchten van Amsterdam naar Rome! De eerste woningen komen in Olst en we hebben de ambitie om naar honderden woningen per jaar te groeien. Als dat lukt maken we echt een groot verschil, ook in de levens van anderen. Het geeft me enorm veel voldoening om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren.
Wil jij je verhaal ook vertellen? Laat het ons weten!