‘Verplicht groene maatregelen bij woningbouw’

Interessant? Deel het artikel

olstergaard

Bouwers, banken, ontwikkelaars en natuur- en milieuorganisaties roepen het nieuwe kabinet bij nieuwbouw rekening te houden met duurzaamheid, om zo de leefbaarheid en de biodiversiteit te redden. In het manifest Bouwen voor Natuur zeggen ze dat natuur er vanzelfsprekend bij moet horen.

Initiatiefnemers zijn Natuur & Milieu, NL Greenlabel en Vogelbescherming Nederland. Zij vinden samen met de grote bouwbedrijven dat er een minimale ‘natuurstandaard’ voor nieuwbouw moet komen. In bijvoorbeeld de nieuwe wijken die de gemeente Raalte ontwikkelt ontbreekt het daar aan. Olst-Wijhe maakt er meer werk van. “Als je de natuurstandaard niet in de aanbestedingseisen meeneemt, is dit heel nadelig voor bedrijven die wél aandacht besteden aan duurzaamheid en ecologie in hun voorstel. We hebben behoefte aan eenduidige regelgeving om een level playing field te krijgen en er zeker van te zijn dat mens en natuur in harmonie kunnen samenleven”, aldus Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development.

De coalitie beschrijft drie groene ‘bouwstenen’ die in ieder bouwproject een plek moeten krijgen.
* Natuur in de woning: verblijfruimtes of nestelstenen in gevels en daken, voor soorten als de huismus, gierzwaluw en vleermuis.
* Natuur rondom de woning: groene daken, groene gevels, natuurlijke tuinen. Groene daken zorgen voor betere isolatie en vangen, net als onverharde tuinen, regenwater op.
* Natuur in de buurt: parken en perken in iedere wijk, met daartussen verbindingsroutes voor dieren.

Ondertekende partijen

Stichting Steenbreek, ABN AMRO Bank N.V., Prof. dr. ir. Anke van Hal, ASN Bank, Arcadis, AVVN, Ballast Nedam Development, BAM Wonen, BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus), De Dakdokters, De Twee Snoeken Architecten, De Vlinderstichting, De Volksbank, Deltaplan Biodiversiteitsherstel, Dolmans Landscaping, Group Donker Groep, ECO+BOUW, Prof. dr. Geert de Snoo (NIOO-KNAW), Dr. Gerard Korthals (Centrum voor Bodemecologie, NIOO-KNAW, WUR), Heijmans, idverde NL, IVN, Dr. Jolanda Maas, (assistant professor afd. Klinische, Neuro en Ontwikkelingspsychologie, VU), KennisCentrum Circulaire Bouw (KCCB), Drs. Kim van der Leest, KNNV, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), Lodewijk Hoekstra, Prof. dr. Louise Vet (NIOO-KNAW), Em. prof.dr.ir. Michiel Haas, (Organisatie nibex. green, voormalig TU-Delft), MVRDV Architecten, Nationaal Dakenplan, Natuur & Milieu, Natuur en Milieufederaties, Dr. ir. Nico Tillie (Urban Ecology & Ecocities Lab, TU Delft), Nico Wissing, NL Greenlabel, Optigrün Benelux, Paul de Ruiter Architects, Rijnbout Architecten, Dr. ir. Robbert Snep (senior onderzoeker Groene Steden, WUR), Ruimtelab, Architecten, Stichting Groenkeur, Sweco Nederland, Tuinbranche Nederland, Urgenda, Vakbeurs Openbare Ruimte, Velt vzw, Vereniging voor Bouwwerk Begroeners, Vesteda, Vogelbescherming Nederland, VolkerWessels, Zoogdiervereniging.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “‘Verplicht groene maatregelen bij woningbouw’”

  1. Pingback: Vesteda.Com/Activeren - Mijn Vesteda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.