Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen vormde de op één na grootste partij Burger Belangen een nieuw college van burgemeester & wethouders. Volgens hun verkiezingsprogramma staan de inwoners centraal voor hen en kunnen deze hun mening geven via een Burgerpanel. Helaas bleek bij het rond-de-tafel- gesprek van 12 september over de toekomst van het gemeentehuis dat daar in de praktijk niets van terecht komt.
Het plan
Het huidige gemeentehuis van Raalte is verouderd en absoluut niet duurzaam, waarvoor een oplossing moet komen. De gemeenteraad gaf opdracht tot een onderzoek hierover, waarop het college van B&W met een voorstel aan de raad kwam, waarin een duidelijke voorkeur werd uitgesproken voor een locatie in de ‘Spoorzone’, een nog te ontwikkelen gebied tussen de spoorlijn Zwolle- Enschede en rijksweg N35 tussen dezelfde plaatsen.
Het nieuwe gemeentehuis zou dan als speerpunt moeten dienen om andere activiteiten in dit gebied aan te trekken, zoals hoogwaardige kantoren, gestapelde woningbouw en een OV- transferium.
In de geest van de beloften van de grootste collegepartij werd de mening van de inwoners gevraagd over dit onderwerp door het uitzetten van een enquête. Uit de uitslagen van dit Digipanel bliijkt er onder de inwoners weinig bijval voor dit plan:
(lees verder onder afbeeldingen)
Hieruit blijkt een overweldigende meerderheid voor nieuwbouw/ verbouw van het huidige gemeentehuis te zijn en dat de bereikbaarheid met fiets, lopend, auto en OV goed moet zijn. De spoorzone ligt best op een grote afstand voor lopers en fietsers vanaf het centrum. De ligging bij het station is interessant voor toekomstige bewoners in dit gebied en voor het personeel van kantoren daar, niet voor de inwoners, m.u.v. inwoners van Heino, die dan wel weer met een grote afstand tot het station daar geconfronteerd worden.
Bezoeken aan een gemeentehuis worden vaak gecombineerd met winkelen in een centrum, in de Spoorzone zullen bezoekers van het gemeentehuis weinig van hun gading vinden…
Mogelijke gevaren
De voorgestelde ontwikkeling van deze spoorzone is naar mijn mening nogal dubieus. Met name het ministerie van Verkeer & Infrastructuur zal hier waarschijnlijk niet positief op reageren om de volgende redenen:
- Al jarenlang is de verdubbeling van rijksweg N35 opgenomen in de planning rijksinfrastructuur MIRT De ruimte voor deze verdubbeling zal afgaan van de beschikbare ruimte in de spoorzone. Na de zomer moet hier meer duidelijkheid over komen.
- Ook de verdubbeling van de spoorlijn wordt in het kader van verbetering mobiliteit vaak genoemd. Ook dat zal in de Spoorzone moeten plaatsvinden.
- Wanneer er gebouwd gaat worden in dit gebied, zullen er zowel aan de N35 als aan de spoorkant geluidswallen of -schermen moeten komen die weer van de beschikbare ruimte.
- De huidige afstand tussen het spoor en de N35 bedraagt slechts 197 m, zie afbeelding hieronder.
- Voor een goede ontsluiting zullen er zowel onder de spoorlijn als onder de N35 (voor de bereikbaarheid vanuit Raalte Noord) tunnels of viaducten moeten komen. Ik meen mij te herinneren dat het college hierover al eerder uitgebreid contact had met Rijkswaterstaat in verband met de aanleg van een transferium en dat dit pertinent afgewezen werd.
(lees verder onder afbeelding)

De lengte van het gebied gemeten vanaf Beaphar tot aan de spoorovergang in de N348 bedraagt 2 km, zodat bij een breedte van effectief 150 m een bedrijventerrein als pijpenla ontstaat.
Andere risico’s
Kabinet Schoof zet in op een betere communicatie met de burgers, zodat zij weer gezien worden door de overheid. Er bestaat een grote kans dat allerlei overheidsinstellingen die de laatste decennia gecentraliseerd zijn in ivoren torens in grote torens, weer teruggebracht worden naar de gemeenten, zodat er meer kantoorruimte nodig zal zijn. Ik denk hierbij aan de Belastingdienst, UVW enz.
Communicatie met burgers
Een groot probleem in alle geledingen van de politiek is dat burgers steeds minder vertrouwen krijgen in de overheid en daardoor achter allerlei ‘onderbuik’ politici gaan aanlopen, die dit vuurtje verder opstoken. . Complicerend daarbij zijn de sociale media, waarin iedereen in zijn eigen bubbel elkaar de kop gek maakt.
Bijna geen enkele politicus durft nog echt de problemen te benoemen in de angst zetels te verliezen. Joop den Uyl was waarschijnlijk de laatste die durfde uit te spreken dat wij stappen terug moeten doen.
Wanneer de inwoners van Raalte, die op grond van programma’s van de coalitiepartijen, verwachten betrokken te worden bij belangrijke beslissingen en uitgenodigd worden hum mening te geven via Digipanel en de uitslag daarvan niet eens in persberichten en in de raadsstukken genoemd wordt, leidt dit tot toenemend gevoel van buitengesloten te worden. Uitvoerige voorlichting is dringend vereist.
In combinatie met sociale media de grootste bedreiging van onze democratie!
Ik mag hopen, en ik vermoed velen met mij, dat de bereikbaarheid van het gemeentehuis goed blijft.
Als 74 jarige zonder eigen vervoer en kinderen die niet in de buurt wonen mag ik hopen dat de afstand vanaf het OV tot aan het (nieuwe) gemeentehuis beloopbaar blijft.
Als de overheden willen dat de ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven moeten ze wel in de gelegenheid gesteld worden om die zelfstandigheid te behouden zodat ze niet voor elk wissewasje hulp moeten inschakelen.