Verlos burgers en bedrijven die willen vergroenen van knellende regels

Nederlandse aanpak klimaatbeleid volgens wetenschappers te aarzelend en weinig effectief.

Interessant? Deel het artikel

groene schoolpleinen

Maak ruimte vrij voor beplanting en wateropslag en verlos burgers en bedrijven die willen vergroenen van knellende regels. Dat is een van de voorstellen die twaalf prominente klimaatwetenschappers doen in een brief aan het kabinet. Ze zijn van mening dat de afgelopen kabinetten de klimaatcrisis te soft hebben aangepakt.

 

Auteur: Ralf Pijnenburg

 

De wetenschappers zijn allemaal verbonden aan het VN-klimaatpanel IPCC en doen nu voor het eerst voorstellen voor het klimaatbeleid in de brief. Een ander voorstel is om nu in te zetten op (her)bebossing, omdat bomen zowel kooldioxide uit de lucht halen als verkoeling bieden. Afgelopen kabinetsperiodes zijn ‘gekenmerkt door een aarzelende houding ten aanzien van ingrijpende maatregelen die leiden tot de benodigde systeemverandering’, vinden de wetenschappers. ‘Maar één ding is zeker: het uitstellen van maatregelen vermindert het aantal beschikbare opties en brengt meer schade en hogere kosten met zich mee.’

‘Het uitstellen van maatregelen vermindert het aantal beschikbare opties en brengt meer schade en hogere kosten met zich mee’

Belangrijke inzichten

De wetenschappers wijzen op vijf belangrijke inzichten ‘relevant voor Nederland’ afkomstig uit de IPCC-rapporten. Zo zeggen ze dat de klimaatdoelen al haalbaar zijn.

Technisch en economisch is het mogelijk om emissies in 2030 zodanig te reduceren dat deze in lijn zijn met het doel om de aarde niet met meer dan 1,5 graad op te laten warmen, aldus de auteurs. Ook vinden ze het belangrijk dat Nederland samenwerkt met andere landen en verantwoordelijkheid neemt.

Bovendien stellen de wetenschappers voor dat alle ministeries een klimaatambassadeur zouden moeten hebben. Die kan ‘de integraliteit van de klimaataanpak bewaken’, en voorkomen dat verschillende overheden en instituties elkaar tegenwerken.

 

Bron: Stad + Groen

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.