Verhalen op Design Week scheppen hoop voor de toekomst

Met verhalen richting geven aan de samenleving die op alle fronten verandering behoeft, het is een belangrijk onderdeel van de Dutch Design Week. Die verhalen zetten je aan het denken, maar hebben daarvóór al het brein van de ontwikkelaar bespeeld die voor problemen oplossingen zoekt. DDW geeft hoop.

Interessant? Deel het artikel

ddw dutch design week

De wereld veranderen met verhalen van hoe het ook kan, daarvoor moet je niet bij de reguliere journalistiek zijn want die moet omzet draaien en gedraagt zich daarom liever als ramptoerist. Je moet ook niet bij de veroorzakers van de huidige problemen zijn, want waarom zouden die oplossen wat ze veroorzaakt hebben? Als je geld niet als drijfveer neemt, maar de natuur en het klimaat, dan kom je tot heel andere inzichten, en dus oplossingen. Studenten, kunstenaars en ontwikkelaars tonen op de Dutch Design Week aan dat er ontzettend veel mooie verhalen te vertellen zijn over de prachtige kansen die we hebben de grote problemen waar we ons als mensheid ingewerkt hebben het hoofd te bieden.

Kijk hier het programma. Je kunt er nog naar toe tot en met zondag 29 oktober.

Een narratief is een verhaal waarin je je boodschap vertelt. Roodkapje is het narratief dat je een beetje moet oppassen en niet te goed gelovig moet zijn. Een weg dwars door een bosje aanleggen terwijl er links en rechts ook een weg loopt, is als narratief een middelvinger opsteken naar de natuur, net als een vergunning geven aan een autocross aan de voet van de Sallandse Heuvelrug in Haarle, de wadi’s kort voor de winter kaal scheren en giftige bloembollen in de grond stoppen omdat die veel mooier bloeien.

Een Formule1-auto maken van afvalkarton is ook een verhaal vertellen en dan het Shell-logo ernaast zetten met de oproep ‘ik zoek duurzaam werk’. Een Renault-4je herinrichten als zonne-auto vertelt het verhaal dat de weg naar elektrisch rijden alleen maar mooi is. Wat te denken van de elektrische brommer die er uit ziet zoals je hem in New Delhi verwacht omdat de vrachtwagens daar ook allemaal zo mooi opgetuigd zijn. Blijkt het een project te zijn vanuit Marrakesh om de brommer zoals ze die van vroeger kennen een nieuw leven in te blazen met lokale hergebruikte materialen, in elkaar gezet door de lokale bevolking. Haalbaar én betaalbaar!

(tekst gaat verder onder de foto)

 

ddw dutch design week

Een ander verhaal: van hoofddoekjes van Iraanse vrouwen, vermengd met zwerfplastic, stoeltjes maken voor een tribune, van waar je dan denkbeeldig naar de strijd voor gelijke rechten tussen man en vrouw in Iran en andere delen van de wereld kunt kijken.
Of 3D-geprinte afbeeldingen van de Himalaya, gemaakt van zwerfafval uit het basiskamp vanaf waar beklimmers de berg der bergen bedwingen.

(tekst gaat verder onder de foto)

ddw dutch design week

Als je een dag op DDW rondloopt heb je misschien net een tiende gezien van wat je overal in het centrum van Eindhoven en vooral in de oude Philipshallen kunt tegenkomen. Dan word je op het buitenterrein gepasseerd door iemand op een 3D-geprinte fiets en zie je ergens binnen dan weer een elektrische fiets met boordcomputer die je precies genoeg trapondersteuning geeft om je geprogrammeerde einddoel te bereiken. De frietjes zijn bio (“kijk, wat een leuk frietje”) en bij de bbq kijken ze eerst wat er met de restproducten nog gedaan kan worden voordat ze aan vlees voor menselijke consumptie beginnen.

Het narratief van de Design Week lijkt wel een beetje op de belangrijkste tip die een woordvoerder zijn directeur moet geven: als jij nou geen domme doet, hoef ik dat later niet recht te praten. En ik praat maar een keer echt wat krom is! Daarna denken we alleen maar meer na over hoe we de dingen goed doen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.