Vegetarisch koken: “Mijn moeder was een fantastische kokkin!”

In de rubriek 'Vegetarisch eten' gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door!

Interessant? Deel het artikel

willy boogaart vegeatrisch koken 221111

Toen ik een maand geleden Els sprak over haar favoriete gerecht in Pakistan, vertelde Andrew over zijn kookleerweg! Zijn ogen glimmen als hij vertelt over zijn moeder als kooklerares.

Willy Boogaard kookt veganistisch, tuiniert met kinderen in het speciaal onderwijs en geeft plantaardige kookworkshops gecombineerd met een wildplukwandeling. www.willyboogaard.nl.

“Mijn moeder was een fantastische kokkin” vertelt Andrew. Hij vermoedt dat zijn moeder het van haar moeder heeft geleerd. De moeder van Andrew gaf kookles in een avondschool aan vrouwen in Engeland die net waren getrouwd en wilden leren koken. Het Uiteindelijk waren deze vrouwen zo enthousiast dat ze een cursus wilden volgen voor gevorderden. En dat heeft zijn moeder toen aangeboden. Maar voor deze zogenaamde gevorderden recepten had ze haar kinderen als proefkonijnen nodig en die waren hier heel blij mee.

Andrew kan zich niet meer herinneren hoe zijn moeder hem geleerd heeft om een perfecte kaassaus te maken. Misschien dat ze naast hem stond met het koken en dan commentaar gaf. Wel weet hij nog precies wat er in gaat en welke handelingen je moet verrichten. Dat heeft ook indruk gemaakt op een huisgenoot van jaren geleden. Als ze dan bespraken wat ze gingen eten zei zijn huisgenoot: “Het enige wat jij mag maken is de kaassaus”. Had zijn huisgenoot twijfels over zijn verdere kookkunst? Andrew lacht en zegt dat de kaassaus prima paste bij de spaghetti die zijn huisgenoot maakte.

Dan vertelt Andrew waar het geheim van een goeie kaassaus in zit. Zijn moeder zei altijd dat je heel goed moest roeren in de “roux” om te zorgen dat er geen klonten in gaan zitten. En zorg ervoor dat de saus niet gaat koken, want dan krijg je rubber!

KAASSAUS VAN ANDREW

Ingrediënten:

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml volle melk
  • 125 geraspte kaas
  • Optioneel: vers geraspte nootmuskaat

Bereiding:

Smelt de boter in een steelpannetje en doe er de bloem bij. Bak het voorzichtig op terwijl je roert tot het bruin begint te worden. Doe er dan een scheutje melk bij. De melk wordt meteen opgenomen en er ontstaat een dikke brei. Doe er meer melk bij en roer het goed door elkaar. Herhaal dit tot alle melk er door is en je een vloeibare massa krijgt. Voeg er dan de kaas aan toe en roer het goed door elkaar.

Tip 1: Serveer de saus bij een pan macaroni met geroerbakte broccoli
Tip 2: Serveer de saus als topping over een gestoomde witlof
Tip 3: Serveer de saus i.p.v. jus bij een lekker stamppotje

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *