De zomer is voorbij gevlogen. Het lijkt alweer eeuwen geleden dat ik vroeg in de ochtend en tegen de avondschemering mijn slakkenrondes maakte. Gelukkig hebben heel wat planten de slakkenvraat overleefd en kan ik nog dagelijks oogsten. Zoals deze hele speciale pronkbonen of te wel boerentenen genoemd. Het is een bijna vergeten groente. Maar niet meer in mijn tuin!
In de rubriek ‘Vegetarisch eten’ gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door en mail naar willy@willyboogaard.nl.
In februari ben ik met mijn buurtmoestuinmaatjes naar de tuinzadenmarkt in de Kas van Kaat in Zwolle geweest. Wauh, wat een belangstelling voor stekjes, bollen en natuurlijk ook zaden. Struinend door al het plantgoed kwam ik terecht bij de kraam van de Tuinen van weldadigheid. Wat een grappige namen hebben de pronkbonen. Ooit gehoord van ‘Policemen Boots’? Het is een dikke zwart glimmende boon.
Hoe smaken ze dan?
De ‘Boerentenen’ vind ik ook een fascinerende naam. Het zijn eigenlijk reuzebonen en in België ook wel molbonen, priesterbonen of patersloffen genoemd. Maar ja, hoe smaken ze. Om daar achter te komen ben ik de bonen gaan opkweken. Op een mooie warme dag heb ik planten rond wilgenstokken geplant, met een randje van vieze schapenwol er omheen. Ja, je probeert van alles en de wol werd een mooie bodembedekker. Wel regelmatig even checken of er niets glibberigs onder zit te schuilen.
De bonen hebben prachtig gebloeid en daarna groeiden er lange brede peulen aan. Prima te oogsten als snijboon. Nu in de herfst zien de peulen er geel en dor uit. Tijd om de droogboon te oogsten en te proeven. Het doppen van deze enorme bonen is een leuk klusje. Recepten voor deze reuzebonen kende ik nog niet. Daarom effe googlen waar ik een lofzang op deze boon met vlees tegenkwam, terwijl deze boon een heerlijke vleesvervanger kan zijn. Dus dat ben ik zelf gaan uitproberen. De boon is heerlijk in een groene salade met zongedroogde tomaten erbij of in een lekkere tomatensaus. Gisteren heb ik pompoensoep met boerentenen erdoor gemaakt. Volgens mijn huisgenoten ook heel lekker!
POMPOENSOEP MET BOERENTENEN
Wat gaat erin?
1 middelgrote pompoen (met schil in blokjes gesneden)
2 uien (fijn gesneden)
1 rode peper (fijn gesneden)
3 teentjes knoflook (fijn gesneden)
200 gram Boerentenen
1 theelepel Garam masala
1 theelepel grof zeezout
2 blikjes kokosroom
koolzaadolie
Zout en peper naar smaak
Scheutje citroensap
Scheutje gembersiroop
Bereiding:
Laat de boerentenen een nacht weken. Kook ze volgende dag in 30-60 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal en hussel er de garam masala kruiden, grof zeezout en een paar eetlepels koolzaadolie en grof zeezout, zodat alles onder olie en kruiden zit.
Zet de schaal 15 minuten in de oven. Check of de pompoen gaar is, anders nog 5/10 minuten langer.
Doe wat koolzaadolie in een soeppan en laat het warm worden.
Bak de ui een paar minuten en doe er dan de peper en knoflook bij en bak een paar minuten mee.
Voeg de geroosterde pompoen en kokosroom toe en laat het aan de kook komen.
Pak de blender of keukenmachine en mix de soep totdat deze er mooi glad en romig uitziet.
Voeg citroensap, gembersiroop en vers gemalen peper toe en mix nog een keer.
Vind je de soep te dik? Voeg dan warme bouillon of kokend water toe.
Proef de soep en maak op smaak met zout en peper.
Voeg de boerentenen toe en serveer!
Tip: Eet er vers gebakken brood of zelf gemaakte naanbrood bij!