Vegetarisch eten met een recept van Marty uit de BuurtMoesTuin

In de rubriek 'Vegetarisch eten' gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door!

Interessant? Deel het artikel

221011
Marty in de BuurtMoesTuin in Olst

Marty en zijn vriendin Lisette werken op zaterdagochtend mee in de BuurtMoesTuin in Olst. Tijdens het werken en het kopje koffie of thee hebben we het vaak over gezond eten. Een wens van Marty is om heel veel bleekselderij in de tuin te telen. Daarvan maakt hij een super gezond sapje.

Willy Boogaard kookt veganistisch, tuiniert met kinderen in het speciaal onderwijs en geeft plantaardige kookworkshops gecombineerd met een wildplukwandeling. www.willyboogaard.nl.

Broccoli, bataat en shitake

Als ik Marty vraag naar zijn favoriete recept hoor ik hem verschillende groente noemen. Hij vertelt over de opleiding tot natuurvoedingsdeskundige die hij samen met Lisette in Rotterdam heeft gevolgd. “Je kreeg een product toegewezen en die moest je gaan onderzoeken en uiteindelijk een maaltijd van bereiden. En dan gingen we deze met alle studenten proeven”. Lisette vertelt dat het voor een aantal studenten een nieuwe ervaring was om vegetarisch te eten. Ze waren blij verrast dat Chili Sin Carne ook heerlijk kon smaken. Marty vertelt over een courgettesoep die ook nog eens heel goed is om je nieren te ontgiften. Behalve dat eten gezond moet zijn, is Marty ook geïnteresseerd in de smaken. Hij houdt van de  combinatie zout en zoet. Zo kwam hij erbij om de zoete bataat te combineren met de zoutachtige en hartige smaak van de shitake. Aan het eind van de opleiding hebben ze gekookt in een echte kookstudio. Daar viel hem op dat de koks zelfs de schillen van de ui gebruiken om bouillon te maken. Zoveel mogelijk alles van de groente gebruiken is zeker iets waar zowel Marty en ook Lisette aan wil werken.

Het recept van broccoli, bataat en shitake, bedacht door Marty en Lisette

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 1 grote broccoli
  • 2 vuistdikke bataten
  • 500 gram shitake
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Kruidenzout en peper naar smaak

Bereiding:

Was de broccoli en schil de bataten. Snij de bataten in dikke plakken en leg deze in een pan. Haal de roosjes van de broccoli en snij het stammetje in dunne plakjes. Leg eerst de bataten in de pan en leg de broccoli er boven op. Doe er water bij en laat het aan de kook komen. Als de groente beetgaar is, haal je het van het fornuis. Giet het water eraf.

Snij de shitake in plakjes Zet een koekenpan op het fornuis en verwarm tot middelhoog. Doe de kokosolie in de pan. Bak de shitake tot ze er goudbruin uitziet.

Rangschik de broccoli en bataat op een bord. Strooi de shitake erover heen en strooi er naar behoefte kruidenzout en peper over. EET SMAKELIJK!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *