Vegetarisch eten: Kom bij ons! Wij eten Mrdzj vanavond!

In de rubriek 'Vegetarisch eten' gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door!

Interessant? Deel het artikel

willy boogaart vegeatrisch koken 221111

Els en Andrew zitten op hun favoriete plekje in de tuin. Je zou nog frambozen kunnen plukken, maar het Michaelfeest van 29 september is al geweest. “Dan zijn ze nu voor de vogels” glimlacht Andrew.

Op een zaterdagmiddag zit ik gezellig aan een kopje thee met Els en Andrew. Terwijl ik een mooie foto van een vallei in de Pakistaanse Himalaya bekijk, leest Els haar zelf geschreven verhaal door. Herinneringen komen zowel bij haar, als ook bij mij, boven. Meer dan dertig jaar terug werkte ik daar als reisbegeleidster en logeerde ik bij hele gastvrije families. Daarover gaat ook het onderstaande verhaal van Els. Ze gaat hierin terug naar haar jonge zoekjaren.

“Kom bij ons! We eten mrdzj vanavond!” Zo werden wij steevast feestelijk uitgenodigd door de familie, die woonde en werkte op het land van de boer, waar wij twee maanden te gast waren, in Punjab, Khanewal District, Pakistan.

“Mrdzj” hoorden wij van hen, wordt bereid uit de bladeren van de mosterdplant. Deze wordt geteeld voor olie in de zaden; “sirson ka-thèl” En die bladeren, een bijproduct, daar kon je groente van maken. Onze buren kregen iets mee na het oogsten van de plant.

Zeer fijn tot moes gesneden en gepureerd staat een pannetje aan de rand van het vuur, waar wij met z’n allen om heen zitten. Terwijl Miriam, de dochter, onze zuster chapatti’s kneedt, klopt en bakt op een ijzeren plaat midden op het vuur. De chapatti’s zijn te vergelijken qua dikte met een pizza met zo’n 20 tot 25 cm in doorsnee. De chapatti is tegelijk bord en brood. Ammi legt op de rand van elke chapatti een klein hoopje warm groene moes. Wij krijgen als gast ietsje meer. Dan scheurde je een stuk van het brood af en dat dipte je in de mrdzj. Mmmmm dat smaakt! Voor hen was het een welkome afwisseling van het scherpe  (sambalachtige) rode pepermixje van alle dag. Wat een feest! En dat wij daar in mochten delen. Elke keer als het spinazietijd is, zie ik ons weer zitten rond het vuur en voel ik weer die feestelijke vreugde. Al bereid ik het wel op iets andere wijze. Ik hoop dat, als je dit recept gaat proberen, je ook iets van die vreugde kunt voelen. Voor mij is dit een compleet recept. Mijn toenmalige geliefde echter stelde elke maaltijd samen uit de drie delen van de plant: bloem/zaad, blad en wortel. De wortel mist, maar kan prima worden toegevoegd in de vorm van een wortelsalade.

“Mrdzj” op de manier van Els (Rijst met spinazie en een topping van crumble tofu)

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • ½ kopje bruine basmatirijst
  • 150 gram spinazie, snijbiet en/of mosterdblad (gewassen)
  • 1 uitje
  • 50 tot 80 gram biologische tofu
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • Snufje zout

Bereiding:
Breng de rijst aan de kook met 1 kopje water. Laat de rijst 10 minuten koken en daarna verder gaar wellen in een hooikist of slaapzak.

Snipper de ui en fruit het in een beetje olie op halfhoog vuur. Als het zacht en glazig wordt de grof gesneden spinazie, snijbiet en/of mosterdblad toevoegen. Na dat de groente is geslonken nog een beetje zout erbij.

Prak de tofu fijn (als roerei) en bak het op half hoog vuur in 1 eetlepel olie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Een beetje kerrie erdoor is ook lekker. Zorg dat het de spinaziesmaak niet overheerst.

Serveer de rijst met de spinaziegroente met de tofu als topping!

Tips voor topping: gekruimelde gekookte ei, gekruimelde zachte geitenkaas.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant