Door Paul van der Eerden
In de trein trof ik mensen die overduidelijk op weg naar Amsterdam waren. Soms met de kartonnen protestborden nog opgevouwen in een boodschappentas, anderen hadden dat bord al in vol ornaat uitgevouwen. Met teksten als ‘stop oil now’, ‘There is no planet B’, ‘Stop fossiele subsidies’.
Eenmaal in Amsterdam liep de hele stoet breed uitwaaierend over het Damrak van Centraal Station naar de Dam waar het geluid voor actie aanzwol.
Op de Dam werd het publiek verder aangemoedigd en zo ging het in een niet aflatende stroom mensen op weg naar het Museumplein. Deelnemers spraken vriendelijk met elkaar.
De politie stond aan de zijkant om het verkeer te regelen, maar had verder een rustige middag en kon zo ook genieten van eindelijk een droge najaarsdag.
Het geeft vertrouwen om te zien dat zo veel mensen zich bekommeren om de gezondheid van onze aardbol en daarmee om de gezondheid van onszelf. We zetten goede stappen op weg naar verduurzaming, bijvoorbeeld in de energietransitie. Toch kan het nog beter, vorig jaar is de wereldwijde broeikasuitstoot met 1,4% toegenomen naar 53,8 miljard ton CO2e. Dat zorgt er voor dat zonnewarmte wel binnen kan komen maar veel moeilijker weer weg kan: het broeikaseffect. We kunnen nog binnen de 1,5 graad opwarming blijven zeggen wetenschappers, maar dan moeten we er nu wel alles aan gaan doen.
Je kan je dan afvragen of het verstandig is dat Nederland tussen de 39 en 46 miljard aan fossiele subsidies verstrekt. Een zondagmiddag je stem hiervoor laten horen met 85.000 anderen onder een zacht herfstzonnetje is dan geen straf.