Veel gevraagd aan Hasan Kaddour: ‘ga je nog weer terug naar Syrië?’

Interessant? Deel het artikel

hassan kaddour

Of ik nog weer terug ga naar Syrië. Gevoelig. Ook al omdat het nogal belangrijk is te weten wie de vraag stel. Hoe denkt hij over vluchtelingen? Ik zag een reportage op tv waarin ze zeiden dat tachtig procent hoopt dat het antwoord ‘ja’ is.

Door Hasan Kaddour

Voor mij is het geen ‘ja of nee’-vraag.

Ik begrijp jullie zorgen, maar ik begrijp ook wel dat jullie de Syrische ‘kwestie’ niet helemaal duidelijk hebben. En bij gebrek aan kennis van wat daar allemaal gebeurt kun je de vraag stellen ‘als je dat dan zo’n mooi land vindt, waarom vecht je er dan niet voor?’

Ook al een simpele vraag. Maar het is zo complex, geef daar maar eens simpel antwoord op. Zo van: ik ben geen vechter, ik draag geen wapens. Ik gebruik mijn pen.

De oorlog in Syrië is niet zo overzichtelijk als Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Toen werden groepen mensen uit elkaar gehaald. Vrije burgers waren tegen de Nazi. De vijand was helder. Je wist wie je vriend was. In Syrië niet. Daar weet je niet wie jouw eventuele moordenaar kan zijn.

Toen de revolutie begon waren er twee partijen. De groep die een moderne vrije staat wilde en Assad die als dictator op bloedige manier zijn land wilde leiden. Maar toen de leiders van radicale groepen bevrijd werden uit de gevangenissen van Assad, vormden die radicale – vaak op geloof gebaseerde – groepen. Dat werden criminele bewegingen. Zoals Isis. Groepen waar daarvoor niemand ooit gehoord had.

Chaos. In Syrië heb je op dit moment meer dan 2000 bewapende milities, vechtend in naam van religie en nationalisme. Sommigen komen uit Irak uit Iran.

Nu teruggaan naar Syrië is je dus afvragen of je gedood wil worden door de bommen van Assad of door die van een van de milities. Gedood worden door een groep die er vanuit gaat dat je niet gelovig bent. Of dood gaan van verdriet vanwege wat je allemaal ziet en meemaakt. Een cirkel van dood en verderf. Geen stip op de horizon om je leven weer op te pakken of om iets te doen voor je land.

Wil je in Nederland blijven… Ik denk dat bovenstaande wel een soort van antwoord is. Maar ik voeg de wens toe dat ik hoop dat mijn land ooit weer een land met toekomst wordt. Maar omdat de grote mogendheden zich er mee zijn gaan bemoeien wordt dat er niet makkelijker op.

Het is op dit moment zelfs de vraag dat ook al zou het regime vallen, of het land dan weer terugkeert naar ‘normaal’. Zal het vechten dan stoppen? Want er zijn mensen die dromen van een Islamitische staat. Anderen willen het land opdelen voor verschillende groepen. Er zijn veel verschillende idealen.

En stel dat: zal ik dan terugkeren? Zullen Syrische vluchtelingen terugkeren? We bouwen nu een nieuw leven op. In een nieuw land. We leren een nieuwe taal. We voeden onze kinderen hier op. Ze studeren hier. Kennen het Nederlands straks beter dan het Arabisch. Gaan we dan terug naar Syrië daar het land weer op te bouwen? Hoe vaak kun je in je leven een nieuw leven opbouwen? We hebben maar één leven.

Ik geloof dat het antwoord op de vraag gelegen is in het woord ‘passie’. Ik merk dat ik op dit moment een passie heb voor Nederland. Ik hou van de mensen hier, van hun gewoontes. Dat is iets dat je niet zo maar achterlaat. Ik heb al een keer met pijn in mijn hart afscheid genomen van een land, van mijn geliefden, van mijn vrienden. Omdat ik weg ging. Omdat zij weg gingen. Omdat ze zijn omgekomen in de oorlog.

Dat zijn allemaal overwegingen. Misschien antwoorden. Maar geen ja of nee. Dat antwoord ligt in de toekomst besloten. Syrië heeft voor altijd een heel belangrijke plek in mijn hart. Nederland ook. Die plek is nog niet zo groot, maar al wel heel belangrijk!

Als de vrede ooit terugkeert, hoop ik dat je een keer een dag met me mee kunt reizen door dat mooie land met zo veel geode mensen.

Hasan Kaddour is vluchteling uit Syrië, neergestreken in Olst.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.