De Stichting Natuuralert wil dat de provincie Overijssel per direct stopt met kappen van bomen op de Sallandse Heuvelrug. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben de kettingzaag al ter hand genomen. Ze hebben 55 hectare bos te doen. Bos weg. Varkensbos weg. Hei terug. Maar volgens Natuuralert is dat allemaal illegaal. Er zijn beschermde reptielen in het gebied.
Maar de provincie wil met de kap juist andere beschermde dieren een betere kans geven. De korhoen bijvoorbeeld. Nobel, vindt Natuuralert, maar ten koste van wat wil je die terug? Natuuralert maakt de provincie er fijntjes op attent dat er plannen liggen om een miljoen bomen te planten (waarvan de helft er al staat). Misschien dan ook maar wat minder bomen kappen?
Pssst, heb het niet over de korhoen!
Wij hebben al wel eens eerder om reactie gevraagd bij de kap-partijen. Maar als het om de korhoen gaat, sluiten de communicatielinies zich. De reacties die we kregen? Van binnen uit organisaties als Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer:
– Mooi, dat jullie zo’n verhaal willen schrijven, maar ik brand er mijn vingers niet meer aan. Ligt te gevoelig.
– Dat moet ik intern eerst met leidinggevenden overleggen, want dat is wel een gevoelig onderwerp nu Vogelbescherming het ook geen goed idee meer vindt ieder jaar opnieuw korhoenders in te vliegen.
– We hebben als organisatie te horen gekregen dat we al deze vragen door moeten sturen naar de provincie. Ik wil wel wat vertellen, maar dan anoniem.
Nee, laat dan maar.
Lees hier het hele verhaal.
Arend Jan Spijker had wel het lef zijn mening te geven: De korhoen is meer een kanarie in de koolmijn. Gaat het hem slecht, dan is het slecht gesteld met de natuur.
Lees hier zijn visie.