In de zesde aflevering van Het Groene Oosten is presentator André van der Zee bij de Sheltersuit Sleep Out in Enschede. Ongeveer honderd mensen sliepen buiten op het Willem Wilminkplein. Een solidariteitsactie met daklozen in Nederland. Het was niet alleen maar slapen: verschillende muzikanten kwamen langs, onder wie Alain Clark. De opbrengst van de actie werd gebruikt voor de productie van Sheltersuits.
Sheltersuits
De Sheltersuit is een wind- en waterdichte jas waaraan aan de onderkant een slaapzak kan worden geritst. De Sheltersuit is gemaakt van ge-upcyclede slaapzakken die voornamelijk geproduceerd worden door statushouders die hierdoor een kans krijgen om mee te doen in de maatschappij.
(tekst loopt door onder afbeelding)

Volgens het CBS (2023) telde Nederland begin vorig jaar ruim 26,5 duizend daklozen, in de leeftijd van 18 tot 65 jaar. Het idee van de stichting achter de jassen is ontstaan doordat een bekende van Bas Timmer, oprichter en ontwerper van de stichting, als dakloze kwam te overlijden door onderkoeling. “Ik vind dat iedereen warmte en een mooi pak verdiend, ongeacht je financiële situatie. Zodra je mensen een pak geeft die er heel erg mooi uitziet en ook speciaal voor hen gemaakt is, bloeien ze op en creëer je eigenwaarde. En dat heeft iedereen nodig.” Inmiddels heeft de stichting al aan ruim 21.500 mensen producten uitgedeeld over de hele wereld.
De Groene Vlogger
Als ‘Groene Vlogger’ spendeert RTV Oost verslaggever Bart Kieft dit keer veel tijd op het kleinste kamertje in huis: het toilet. Hij gaat namelijk producten testen om het toilet te reinigen, inclusief een eigen gemaakte (DIY) toiletreiniger.
(tekst loopt door onder afbeeldingen)
Ecologisch baggeren
En in Borne ontdekken we de term ‘ecologisch baggeren’. Vijvers slibben dicht door onder meer organische materialen als bladresten en uitwerpselen van dieren die zich ophopen op de bodem van een vijver. Als dit een bepaalde dikte heeft bereikt, kan het negatieve gevolgen hebben als vissterfte en zuurstofdepletie; een gevaarlijk laag zuurstofniveau voor het leven in de vijver. “Dit wil je niet en dan is het de normaalste gang van zaken om een vijver met mechanische apparatuur leeg te halen. Alleen dan zet je de hele vijver op de kop en je lost de oorzaak van het probleem niet op,” legt ecologisch adviseur Jasper ten Berge uit. En dus worden kleiballen met micro-organismen in de vijver gegooid die de sliblaag gaan opeten en de vijver weer in balans moet brengen.
(tekst loopt door onder afbeelding)

Aflevering 6 van Het Groene Oosten
Te zien op dinsdag 12 december, vanaf 17.30 uur, bij RTV Oost. Op zaterdag wordt de aflevering herhaald.
Kijk voor alle uitzendtijden in de tv-gids op www.rtvoost.nl/tv. Ook online via www.rtvoost.nl/hetgroeneoosten, www.hetgroeneoosten.nl en het YouTube-kanaal van Het Groene Oosten is de serie te volgen en aanvullende informatie te vinden.
Weet jij nog een leuk onderwerp waar wij absoluut aandacht aan moeten besteden in de serie of ben jij een Groene Vlogger? Laat het ons vooral weten: hetgroeneoosten@beleefmedia.nl