Van ’t Natuurlijk Huus: Respect voor leven

Interessant? Deel het artikel

gezond eten natuurlijk huus eigen foto

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over respect voor het leven.

Door Agnes Heethaar

Ik werd onlangs flink geconfronteerd met de wijze waarop er omgegaan wordt met voedsel. Voedsel dat gevormd wordt door vanuit levende planten en dieren. Het ging om een weekendje weg van een vriendenclub in onze B&B. Voor dat weekend werden flink wat boodschappen gedaan. En voor het warme eten was een cateraar ingehuurd. Een blik op de boodschappen gaf me al snel het beeld van goedkoop, veel en ongezond ingekocht bij een supermarkt die zegt het goedkoopste te zijn.

Vette vleeswaren

Vette vleeswaren, vol met verzadigde vetten, met op het pakje ‘2 voor 3,50 euro’ en met één ster voor dierenwelzijn. Er waren vele flessen drank; chips; veel zoute, zure en zoete smeerseltjes met wederom veel vet en allemaal in plastic bakjes. Ik zag al de berg afval voor me die dit zou gaan opleveren. Ik vroeg me af waarom een weekendje weg betekent dat je allerlei ongezonde dingen tot je neemt, het liefst te veel en goedkoop en niet nagedacht over de oorsprong van dat voedsel. Van tevoren weet je dat je je de volgende dag niet fit zult zijn.
Waar is dat ooit misgegaan? Het lijkt alsof je voor het vieren van een feestje even je hersenen uitschakelt, “Het moet toch kunnen? ”Even niet zo serieus”. Je verlost je voor een tijdje van alle verantwoordelijkheid. Is dat de manier om helemaal los te gaan, vraag ik me dan af of kan het ook anders?

De volgende dag werd mijn voorgevoel niet alleen bevestigd, het werd zelfs nog eens versterkt. Tjonge jonge, wat een afval. Plastic glazen, wegwerpbordjes, zelfs een wegwerpdienblad. De vleeswaren van ‘2 voor 3,50 euro’ leken goedkoop, maar zijn bij het afval terecht gekomen, dan wordt het toch weer duur. Hier worden onze dieren voor gedood, denk ik dan. Er wordt achteloos mee om gegaan. Het voelt voor mij diep als respectloos.

‘Beter te veel dan te weinig’

De cateraar had ook goed uitgepakt. Onder het mom van ‘beter te veel dan te weinig’, had eerst iedereen er behoorlijk te veel van gegeten en ging uiteindelijk toch nog de helft in de kliko. ‘Beter te veel dan te weinig’? ‘Genoeg is genoeg’ zou ik zeggen.

Beter dat het op is, dan dat we over houden en het weg moeten gooien.
Beter kwaliteit dan kwantiteit.
Beter eten dat ons voedt dan dat ons vult.
Beter eten van dieren die gezond en een goed leven hebben gehad, dan dat ik iets in mijn lijf stop waar dierenleed mee gepaard is gegaan en dat gevoed is met ‘gewasbestrijders’ en hormonen. Een dier dat geen vrijheid kende, zijn leven gevangen zat in hokken en stallen, voeding kreeg waarvoor natuurgebieden worden gekapt, dat zag ik in plakjes van ‘2 voor 3,50 euro’ in de afvalemmer liggen. Hoezo goedkoop.

Hoezo goedkoop

Ja, goedkoop in de zin dat het niet zijn waarde heeft. Een goede koop is heel wat anders. Raar is het dat als het over de aanschaf van een auto gaat, het veel geld mag kosten. Maar ook bij aanschaf van andere zaken, wordt er soms niet gekeken naar de goedkoopste prijs. Gewoon omdat je dat het beste wilt hebben. Ik vind het heel vreemd dat dat criterium niet aangelegd wordt bij voedsel. Het voedsel zorgt voor het goed onderhouden van je lichaam. Uiteindelijk moet je het daar je hele leven mee doen. Je kan ook gezond oud worden, maar in onze beeldvorming vinden we het heel normaal om oud met ziek en medicijngebruik te associëren.

De vriendengroep had bij vertrek alles ‘netjes’ achtergelaten. Ze hadden halfvolle potten pindakaas, jam en chocoladepasta bij het afval gedaan. Net als een halve kilo kaas, een nog dichte pastei, goede aardappels, appels, wortels en tomaten. Waarom neem je dat niet mee naar huis, denk ik dan? Daar moet je dan weer nieuwe boodschappen voor halen. Blijkbaar is op dat moment goedkoop weer géén argument. Of laat het achter voor volgende gasten in de B&B. Maar het als afval zien? Waar is het respect voor ons voedsel! En waar is het respect voor diegene die dat voedsel voor ons maken!

Respect is meer dan klappen voor de zorg of een armband bij een voetbalinterland. Respect begint met bewondering voor alles wat leeft en jou alles geeft voor jouw leven. Vanuit dat besef denk je na over je gewoontes en over je gedrag. Hierdoor ga je niet klakkeloos mee in wat de ander doet. Je denkt na over waar het voor jou ophoudt en waar jij wil veranderen.

Altijd teveel

Denk bijvoorbeeld eens na over de gekke associatie van lekker met ongezond. Hoe gek is dat? Je kunt lekker ook associëren met gezond en er dan een dag later geen koppijn van hebben en over vijf jaar geen overgewicht met een paar versleten knieën. En als je het over goedkoop hebt, je bespaart de reiskosten naar en het parkeergeld bij het ziekenhuis.

Waarom moet er altijd te veel zijn? Zou het niet veel mooier zijn als we genoeg kunnen eten, maar niet verleid worden tot te veel omdat het op een gegeven moment gewoon op is?

Denk eens na over de kwaliteit van het eten dat je koopt, omdat je graag het beste voor je zelf wil. Als je je in hoeveelheid beperkt ben je aan het eind niks duurder uit, maar wel gezonder, met een fijner gevoel.

Respect voor het leven gaat verder dan de liefde voor je partner of voor je huisdier. Respect gaat over hoe we omgaan met dieren, met de aarde, maar zeker ook hoe je omgaat met je eigen lichaam! Je moet er wel even bij stilstaan en er over nadenken. Maar eigenlijk is het allemaal heel logisch. Met respect voor al het leven ga je keuzes maken die je zelf goed doen, maar ook iedereen en alles om je heen. Aantrekkelijk toch? Het is niet meer dan een kwestie van veranderen van je mindset.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.