Van ’t Natuurlijk Huus over verzorgingsproducten

Interessant? Deel het artikel

smeersel huid verzorging natuurlijk huus

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over verzorgingsproducten.

Door Agnes Heethaar

Hoelang in je leven duurt het voordat je huid te maken krijgt van verzorgingsproducten. Niet zo heel lang naar mijn idee. Het begint al vanaf baby zijn. De billetjes worden ingesmeerd om geen schrale billetjes te krijgen. En de huid wordt ingesmeerd ter voorkoming van verbranding door de zon.

Pubers

Als eenmaal de puberleeftijd in zicht komt, dan komt het overtuigende idee, dat ons lichaam zelf niet goed genoeg is. Gebruik van Make-up en huidverzorgingsproducten is eigenlijk toch wel de standaard. Pubers zie je met dikke foundation naar de disco’s gaan, niet beseffend dat ze zonder veel mooier zijn. Alleen dat zien ze zelf niet omdat ze een ander idee van schoonheid maar vooral ook van erbij horen in hun hoofd hebben.

Een vroegere collega van heel lang geleden, die altijd tot in de puntjes opgemaakt en met een parfum besprenkeld was, vertelde eens dat zij zich gewoon als naakt voelde, als ze niet was opgemaakt. De anti-rimpel crèmes, de foundation, de eyeliners, de rouge moeten verbergen wat we niet mooi aan onszelf vinden of natuurlijk om niet af te wijken van de groepsnorm of de gewoonte op je werk.

Als je haar maar goed zit

Het haar moet dagelijks of op zijn minst toch wel twee keer in de week met shampoo en conditioner behandeld worden. Daarna moet er wel iets van gel of mousse in, om het meer volume te geven. Of er gaat een kleur in om de grijze haren te maskeren.

Na het douchen moet je huid natuurlijk wel ingesmeerd worden met een bodylotion om uitdroging van je huid te voorkomen.

Ik stel me bij verschillende dingen in het leven vaak de vraag: hoe doet de natuur dat? Je ziet geen planten en dieren met verzorgingsproducten. Mensen hebben heel wat potjes en flesjes op de badkamer staan. En als je kijkt wat er allemaal te koop is, alleen al in de supermarkt, dan heb ik het nog niet gehad over speciaal winkels of online verkoop, dan gaat er heel wat geld in om. En er worden ook heel veel plastic flesjes, potjes en niet natuurlijke middelen vervaardigd, die allemaal in ons milieu terecht komen, direct of indirect.

Smeersels in je lichaam

Alles wat we op onze huid smeren, wordt door de huid opgenomen als een soort van voedsel. Je zou er eigenlijk net zo kritisch op moeten zijn als op alles wat je in je mond stopt. Ik verwacht dat de meeste mensen niet beseffen wat er allemaal in de verzorgingsproducten zitten. Nu weet ook nog lang niet iedereen wat er in ons voedsel zit of op welke manier ons voedsel wordt geteeld, maar feit is dat alles in ons lichaam komt er daar dus voor gezondheid of ongezondheid kan zorgen.

Het schoonheidsideaal zorgt voor veel onzekerheid bij vooral vrouwen. Wat is echte schoonheid? Toen onze dochters en hun vriendinnen zich opmaakten voor het uitgaan als pubers, werden ze er in onze ogen vaak niet mooier op. Een dikke laag onnatuurlijke foundation, rouge op de wangen en vaak rare kleding waar ze zich helemaal niet zichzelf in voelden. Terwijl ze op die leeftijd van zichzelf al zo mooi zijn, gewoon in een t shirt met spijkerbroek. Juist hun eigenheid maakt hen in mijn ogen zo mooi.

De zon

Er wordt ook heel wat angst voor de zon aangepraat. Maar wat gebeurt er met alle zonnebrandcrème dat opgenomen wordt in je lichaam of verdwijnt in zee? Is het ook nog mogelijk om je huid rustig aan de zon te laten wennen en op het moment dat je merkt dat de zon gaat prikken op je huid, je in de schaduw gaat zitten of je lichaam bedekt met kleding? Dat zou naar mijn idee een veel natuurlijker manier van doen zijn. Dieren en planten hebben ook geen zonnebrand.

Ik wil daarmee niet bepleiten dat je nooit meer iets op je huid kunt smeren. Maar sta erbij stil wat je erop smeert. Is er ook een natuurlijke variant verkrijgbaar in bio plastic of glas verpakt? Heb je het wel nodig? Hoe kun je je lichaam van binnenuit voeden? Is het je waard jouw haar te behandelen met agressieve middelen, die ook in het riool terechtkomen? Of kun je door middel van een vrolijk gezicht en goed passende kleuren, juist betekenis geven aan je grijze haren?

Laat je vooral niet van alles aanpraten en zet je gezondheid op de eerst plaats. Jouw gezondheid is ook de gezondheid van de aarde waarop je leeft.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.