Van ’t Natuurlijk Huus: Over keuzes maken gesproken

Interessant? Deel het artikel

natuurlijk huus regenboog

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over keuzes maken.

Door Agnes Heethaar

Ken je dat, keuzestress? Er valt zo veel te kiezen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Weet je dat jij het jezelf een stuk gemakkelijk maakt, als je vooraf al over je keuzes in het leven nadenkt? Wat vind je belangrijk in het leven? Hoe ziet dat lijstje eruit? En als je je geld zou moeten verdelen over al die zaken en je mag 1-10 punten toekennen aan elk onderdeel. Wat staat dan in de top drie? Gaat daar ook je meeste geld en aandacht naar toe? Tijd is geld, wordt vaak gezegd. Dus naast geld betekent dat ook hoe je je tijd verdeelt.

Zoveel mogelijk natuurlijke materialen

Bij ’t Natuurlijk Huus hebben we daar over nagedacht. We hadden de mogelijkheid om na dertig jaar een eigen huishouding gevoerd te hebben, even weer helemaal van voor af te kunnen denken. We wilden duurzame keuzes maken. Maar wat is dan duurzaam? Ook hierin kun je je laten leiden door Jan en alleman. Je kunt ook je eigen definitie maken. Dat deden wij. We kwamen er op uit, dat iets pas echt duurzaam is, als het in overeenstemming is met de natuur. Dus van natuurlijke materialen, met natuurlijke energiebronnen, zoveel mogelijk uit de streek, van het seizoen en niet teveel nemen, ook weer teruggeven zodat er een natuurlijke balans in stand wordt gehouden. Dat waren wat ideeën waar we mee aan de slag gingen.

We kwamen er achter dat toen we onze kompas hierin hadden bepaald, we gemakkelijker konden varen in keuzeland. Vooraf was altijd duidelijk wat tot de mogelijkheden behoorde waar we uit konden kiezen. Heel veel viel af. Dus daar hoefden we geen aandacht aan te besteden. Wat overbleef was het hokje ‘natuurlijke keuzes’.

Je zult je erover verbazen dat dit toepasbaar is op elk terrein van jouw leven.

Bij voorkeur lokaal

Gaat het over spullen, dan zijn deze van natuurlijke materialen gemaakt, bij voorkeur lokaal. Gaat het over je bank, dan kijk je waar ze hun geld beleggen en wat ze zelf doen aan duurzaamheid. Gaat het over cadeautjes geven, dan geef je bijvoorbeeld bloemen die niet met pesticiden zijn behandeld of een biologisch wijntje. Gaat het om verbouwen, dan kijk je naar materialen die zijn gebaseerd op natuurlijke producten waar geen synthetische of giftige lijmen of verf op is toegepast. Gaat het over geneesmiddelen en geneeswijzen, dan kijk je eerst hoe het natuurlijk kan. En zo kan het rijtje nog eindeloos lang gemaakt worden.

Schappen overslaan

Vanuit zo’n overzicht, weet je ook heel goed welke schappen je in de supermarkt kunt overslaan. Het zijn bewerkte producten met veel onnatuurlijke toevoegingen, het is vlees, vis en zuivel afkomstig uit de bio-industrie, het zijn de groenten die niet van het seizoen zijn die in verwarmde kassen geteeld worden en soms ingevlogen vanaf de andere kant van de wereld.

Zonder jouw vooraf gemaakte bewuste keuzes, laat je je al snel verleiden door de mooie verpakking, de mooie kleuren, de goedkope prijs of je behoefte aan iets dat je nog niet kent. Dit soort zaken staan waarschijnlijk niet in je top3 lijstje.

Wij kunnen iedere dag weer zoveel keuzes maken voor een fijner en beter leven. Voor jezelf, maar zeker ook voor het leven van planten, dieren, mensen en de aarde. We hebben vaak niet door hoe groot onze invloed kan zijn.

Als we dat gewoon allemaal gaan doen, zullen we nog eens zien wie er aan het langste eindje trekt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.