Van ’t Natuurlijk Huus: Maar hoe dan?

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over het basisconcept hoe je natuurlijk en duurzaam kunt leven.

Interessant? Deel het artikel

natuurlijk huus vegetarisch eten

Jarengeleden vroeg een collegae meerdere keren hoe wij dat dan deden, natuurlijk en duurzaam leven. Ik heb de hoofdlijnen daarvan voor haar in een mooi boekje geschreven. Ik heb daar toen een kopie van gemaakt, zodat ik het later nog eens kon gebruiken. Pasgeleden vond ik het weer terug. Dit is wat ik schreef:

De hoogste waardes in het leven worden niet in geld uitgedrukt.
Het gaat onder andere om liefde, zorg en natuur.
Uit liefde voor jezelf, je geliefden en voor het leven, voor de prachtige plek op aarde, voor de schitterende sterrenhemel, het heldere maanlicht, de prachtige bloemen, de wonderschone kleuren en de prachtige dieren en planten, ga je kiezen voor:

  • Om geen schadelijk afval achter te laten. Je kiest voor materialen van natuurlijke oorsprong; onder andere voor natuurlijke cosmetica, biologische reinigingsmiddelen;
  • Gezonde bodems waardoor gezonde groei mogelijk is en de gewassen vitaal zijn;
  • Schone lucht in huis, maar ook daarbuiten zoveel mogelijk;
  • Vitaal water;
  • Investeren in gezondheid. Eet seizoensgebonden, regionaal, liefst biologisch of biodynamische geteeld, zonder antibiotica en bestrijdingsmiddelen;
  • Gevarieerd eten, granen, noten, zaden bladeren, wortels, vruchten, bloemen en kruiden;
  • Oorspronkelijke, niet bewerkte producten. Gebruik geen kant en klaar-pakjes, geen lightproducten, geen kunstmatige halvarine ’s en margarines, maar oliën of roomboter;
  • Variëren in eiwitten, als vlees, vis, ei granen, peulvruchten, soja, tempé en groene groenten (bouwstof eiwit);
  • Je eigen thee-kruiden kweken zoals bijvoorbeeld munt, citroenmelisse, anijs, dropplant, salie, kamille, brandnetel en vlierbessen;
  • Je eigen keukenkruiden kweken, zoals peterselie, selderij, oregano, tijm, bieslook, lavendel, lavas en salie;
  • Van je tuin een paradijs maken met bijvoorbeeld rabarber, courgette, soorten sla, bloemkool, broccoli, afrikaantjes, komkommerkruid, pompoen, aalbessen, frambozen, ruisbessen, stengel-ui, sperziebonen, stokrozen, papaver, rozenbottel en aardbeien;
  • Het aanplanten van mooie fruitbomen, bessenstruiken, zaaien van bloemmengsels voor bijen, vlinders en kevertjes, pluk je een veldboeket en koop je geen bloemen die veel bestrijdingsmiddelen hebben ondergaan;
  • Mijmeren aan de waterkant, staren naar de hemel, kijken naar de wolken, de sterren en de maan.

En de slotsom was: blijf dicht bij de natuur, bij jouw natuur. Zodat je goed kunt aarden. Een goede bodem is belangrijk. We houden van een groen blaadje, En wie zaait zal oogsten. Daar kun je dan later de vruchten van plukken. Dat werpt zijn vruchten af.

Eigenlijk leeft de natuur het ons voor. Het zit volop in onze taal. Natuurlijk!! We hoeven het alleen maar te volgen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.