Van ’t Natuurlijk Huus: Is goedkoop ook een goede koop?

Interessant? Deel het artikel

geld eigen foto

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over goedkoop kopen.

Door Agnes Heethaar

Het lijkt wel alsof het in onze genen zit om op de eerste plaats naar de prijs te kijken en alles zo goedkoop mogelijk te willen hebben. Goedkoop, in de zin van dat het weinig geld kost, is duurkoop hoorde ik vroeger veel zeggen. Goedkoop is meestal geen goede koop, in de zin van dat het kwaliteit heeft en lang meegaat. De slogan: “Goedkoop is duurkoop” lijkt een beetje op de achtergrond geraakt te zijn.

Hoe vaak hoor je niet van:
“leuk shirtje heb je aan.”
“Ja, was afgeprijsd.”
Alsof we er bijna trots op zijn.

Het verhaal dat schuilt gaat achter wat we kopen, zien we niet (meer). Al helemaal niet als iets van ver wegkomt. Vroeger vond ik het labeltje met ‘made in Taiwan’ heel interessant, zonder dat ik besefte wat daar de gevolgen van waren. Het heeft voor veel plastic spullen gezorgd en spullen van mindere kwaliteit.

We kopen een boel spullen en eten, waarvan we niet weten wat er precies in zit. Is goedkoop ook een goede koop, is wederom de vraag. Als je met basis-ingrediënten van voedsel, hout of stof zelf iets maakt, weet je heel goed wat er allemaal in zit. En meestal ben je stukken goedkoper uit. Hier is goedkoop ook een goede koop of misschien wel helemaal niet een koop omdat je het zelf verbouwt.

Als het dan om goedkoop en misschien tegelijkertijd een goede koop gaat, kiezen we daar ondertussen vaak toch niet meer voor. Het gemak van alles kunnen kopen verleidt ons om het niet meer zelf te doen. Daarnaast heb je daar ook tijd voor nodig in verband met ons volgeplande leven. Tijd is geld. Ook zo’n slogan wat tussen onze oren is gaan zitten. Hoezo is tijd geld? We hebben tegenwoordig geen tijd meer, dus ook geen geld?
Doen we misschien iets fundamenteels verkeerd? Moeten we zaken niet omdraaien?

Zoals bijvoorbeeld:
– Goede voeding is een goede koop en daarmee goedkoop omdat het kosten en herstel van ziekte bespaard
– Goede producten zijn een goede koop, omdat het lang meegaat, je er veel plezier van hebt en er mogelijk minder van nodig hebt
– Goede keuzes leiden tot een goede koop en is daarmee goedkoop omdat je niet alles koopt

Om dit wat toe te lichten geef ik een paar voorbeelden. Een abonnement op de sportschool kost geld. Op de fiets naar je werk, in de tuin werken of een rondje hardlopen geeft je ook fysieke beweging. Het kost niks en spaart ook kosten uit voor de auto.

Nadenken over je garderobe kan je bewust maken hoeveel verschillende kledingstukken je nodig hebt per seizoen. Als je hiervoor kwalitatief goede en mooie kleding koopt, kan het meerdere seizoenen mee. Je hebt geen flut shirtjes bijvoorbeeld, die alweer snel afgedankt worden om dat ze toch niet zo mooi zitten.

Aan een auto wordt meestal veel geld uitgegeven. Hier kan gemakkelijk op bespaard worden. Je bent terecht goedkoper uit en voor dat geld kan er weer veel goede koop voor gedaan worden.

En zo wordt een goede koop toch weer goedkoop en kan het je veel tijd besparen. En daarmee wordt tijd ook weer geld, maar dan in de goede zin van het woord.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.