Van ’t Natuurlijk Huus: Hoe nu verder?

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over hoe de duurzaamheid verder door te zetten?

Interessant? Deel het artikel

agnes 230818 oogst moestuin

Je zou kunnen denken dat we allemaal ondertussen wel doordrongen zijn van het feit dat we anders met de natuur moeten omgaan om een duurzaam leven voor mens, plant, dier en aarde te kunnen hebben.

Er is heel veel informatie beschikbaar, er is veel aandacht voor, we worden geconfronteerd met berichten over bosbranden en noodweer, alarmerende berichten over de massale sterfte van bijen en insecten, het verdwijnen van weidevogels, chemische industrieën die voor een vervuilende leefomgeving en ziekte zorgen. Wat hebben we nog meer nodig om tot actie te komen?

(tekst loopt door onder afbeelding)

Kennis zonder actie brengt helaas geen verandering

Je kunt heel veel weten, je zorgen maken, maar als je zelf niks doet dan voel je je machteloos en ga je anderen beschuldigen. Naast dat het geen prettig gevoel oplevert, levert het ook niks positief op. Je vergeet wat je zelf kunt doen.
Door je dit af te vragen, ga je een antwoord vinden dat bij jou past. Waar je ook gemotiveerd voor bent.

Geen woorden maar daden

Het hoeft niet groot te zijn. Alle kleine daden zijn groter dan dat. Want wedden dat je daarmee ook anderen inspireert? En alles wat je wel/niet koopt, bepaalt wat er gemaakt wordt. Daarmee heb je bijvoorbeeld invloed op een schone, natuurlijk landbouw en industrie. Je macht is veel groter dan dat vaak gedacht wordt.
Er is vast iets waar je extra mee verbonden voelt. Of het nou bijen, vlinders of planten zijn, het kan ook gaan om schilderwerk en dan met natuurlijke verf of zelf maken van spullen en dan met hout van duurzame houtkap of met voedsel uit de regio en dan bij voorkeur zonder gebruik van pesticiden.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Top 3

Als iedereen nou voor zichzelf een top 3 lijstje maakt met waar hij/zij na de zomervakantie extra aandacht aan wil besteden om weer te zorgen voor een schone natuur en een duurzamer leven, hebben we toch met elkaar weer een sprong voorwaarts gemaakt.

  • Want hoeveel tuintjes zijn er wel niet waar we weer wilde bloemen kunnen laten bloeien, bloemmengsel kunnen zaaien voor bijen, vlinders en insecten?
  • Hoe mooi zou het zijn als we onze regionale land- en tuinbouw stimuleren om geen pesticiden meer te gebruiken?
  • En hoe goed zou het zijn dat producten die in de regio worden gemaakt, ook in de regio worden gekocht?

En dan heb ik het nog niet over het beginnen van een moestuin, minder spullen aanschaffen en als er gekocht wordt dat er dan gelet wordt op duurzaamheid, de auto laten staan en gaan fietsen en wandelen, misschien wel één keer per week geen vlees eten maar je verdiepen in heerlijke recepten zonder vlees. Je kunt ook een paar kipjes uit de kippenindustrie redden en deze jouw groenafval laten omzetten tot mest voor jouw tuin of een bokashi emmer aanschaffen. Er zijn heel veel mogelijkheden te bedenken die passen in jouw leven.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

 

En als we dat nou met zijn allen doen dan hebben we de wereld weer een stukje beter gemaakt voor onze kinderen en kleinkinderen. En wie wil dat nou niet?

pannenkoeken met brandnetel en zevenblad
Biobased bouwen

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.