We zouden het haast vergeten dat groenten een heel groeiseizoen nodig hebben om tot eetbare gewassen uit te groeien. Alles is steeds beschikbaar in de supermarkt waardoor we niet altijd meer beseffen hoe het van nature gaat.
Het goede seizoen
Toen onze dochters volwassen werden wilden ze ook wat gaan zaaien, maar beseften niet dat daar soms een bepaald seizoen niet het meest geschikt voor is.
Na de winter worden de eerste zaden in februari gezaaid en dat gaat zo door tot nog wel na de zomer. Maar in de winter is het rust voor alle gewassen. De zaden kunnen al wel in de grond liggen, maar er gebeurt weer pas wat als het licht en de warmte gaan toenemen.
Niet alle gewassen hebben hetzelfde aantal lichturen en warmte nodig. Dat maakt dat sommige gewassen al vroeg beginnen te groeien, zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en tuinbonen. Andere gewassen hebben een lang groeiseizoen nodig om de vruchten te laten rijpen. Dat geldt bijvoorbeeld voor tomaten, paprika’s, pompoenen en kool. En sommige gewassen kunnen de winterse kou aan, zoals boerenkool, prei, veldsla en postelein.
(tekst loopt door onder afbeeldingen)
Als je zelf een moestuin onderhoudt, krijg je enorm veel respect voor een rode tomaat die zoet gerijpt is. Je zaait al in april maar de tomaten zijn pas eind augustus, september gerijpt.
Maar wat als je niet zelf een moestuin hebt?
Er wordt veel bij kraampjes aan de weg aangeboden. Op je fietstochtjes op het platteland kun je vaak voordelig aan heel wat pompoenen, courgettes, pruimen appels en peren komen. Op facebook is daar speciaal een groep voor:
Klik hier voor meer info
Verkooppunten
In biologische winkels wordt er iets meer met het seizoen meegegaan en minder groenten van buiten het seizoen van ver weg gehaald. In de supermarkt zie je ook peultjes bijvoorbeeld uit verre landen liggen.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Als je geen moestuin hebt en je hebt ook niet veel kennis van hoe gewassen en fruit groeien, kun je daar natuurlijk kennis over opdoen. Je kunt zoeken op internet naar groenten en fruit van het seizoen en dan vind je bijvoorbeeld https://www.nosalt.nl/seizoensgroenten-kalender/ of https://www.buitenlevengevoel.nl/seizoensgroente-en-seizoensfruit-kalender/
Je kunt ook naar de bordjes kijken die bij de groenten en het fruit staan. Daar moet het land van herkomst op staan. Als het van ver is, weet je in ieder geval dat het vele kilometers heeft moeten maken. Je kunt kijken of er een aanbod is dichter bij huis en het liefst natuurlijk uit Nederland en nog liever uit de directe regio. Als dat niet het geval is, weet je dat het in ieder geval geen seizoen groente en fruit is.
Zo streng?
We zijn heel erg gewend aan het eten van bananen, sinaasappels en het gebruik van citroenen. Appels en peren zijn vruchten vaak uit ons eigen land. En voor citroenen kun je eventueel ook azijn gebruiken. En we zijn er ondertussen aan gewend dat we het hele jaar tomaten, courgettes en komkommer kunnen kopen. Natuurlijk is het niet.
Je vraagt je misschien af of je zo streng wilt zijn. Dat is natuurlijk ieders goed recht om hier zelf keuzes in te maken. Als je je bewust bent van het seizoen en waar de groenten en het fruit vandaan komen, kun je tenminste een keus maken.