Begin
Bij ’t Natuurlijk Huus moest alles van de grond af opgebouwd worden. Zo ook onze tuin.
We vroegen studenten van de Groene Welle, nu Zonecollege uit Zwolle om een tuinontwerp te maken. Het moest aangeplant worden met inheemse gewassen, met fruit-notenbomen en bessenstruiken, het moest bijen, vlinders en vogels aantrekken en er moest een wilde bloemenstrook aangelegd worden. We dachten daarmee een paradijs voor al het leven te creëren.
Tussentijds
Veel ging goed. Maar met de wilde bloemenstrook wilde het maar niet lukken. Eerst hadden we zorgvuldig een bloemenmengsel uitgezocht dat geschikt was voor bijen en vlinders. Er kwam wel wat op maar niet zoveel als ons beloofd was.
Een jaar later probeerden we het opnieuw. Weer veel duur zaad de grond in gewerkt, maar opnieuw met teleurstellend resultaat.
Gazon
De leerlingen hadden in hun ontwerp ook veel gazon opgenomen.
Naast dat het de borders mooi accentueert, waren we er vooral druk mee om het gemaaid te krijgen. Eerst gebeurde dat met een motormaaier om dat vervolgens te vervangen door robotmaaiers.
We hadden vaak een discussie of we niet wat van het gras af konden halen om er meer bloemen te laten bloeien.
Zo heel geleidelijk aan werd er steeds meer gazon ingeleverd ten bate van wilde bloemen die er daardoor konden groeien. Deze bloemen hoefden we niet te zaaien. Het zaad zit al in de grond of wordt via vogels en lucht vanzelf aangevoerd.
Gazon niet sproeien
Een andere bijkomstigheid is dat we het gazon nooit sproeien. Met de toegenomen hitte betekent dat kale plekken van het gras dat doodgaat. Dat nemen we op de koop toe. Als het gaat regenen herstelt het gras snel. Maar op die kale plekken krijgen ook bloemen een kans om te groeien. We hebben gemerkt dat deze bloemen veel diepere wortels hebben dan gras en dus ook bij droogte onze tuin mooi groen en kleurrijk maken. Naast mooie kleuren komen er ook veel bijen, hommels, vlinders, kevers en andere insecten op af. Het leven in de tuin neemt daardoor verder toe en er valt steeds meer te beleven.
Molshopen
Mollen zijn gek op onze grond. In het begin gingen we ze nog steeds vangen met het idee dat we het aantal dan konden inperken. Maar het schijnt dat als je een mol vangt, een andere mol dat territorium weer over neemt. Dus dat schoot ook niet op.
Tenslotte besloten we de mollen niet meer te vangen en hun natuurlijke werk te laten doen. Ze maken met hun gangen de grond luchtig en dat is goed voor het bodemleven. Ze werken ook grond naar boven waardoor je molshopen krijgt. Ook dat was op een gegeven moment geen probleem meer, omdat in deze mooie rulle grond bloemenzaden goed kunnen kiemen.
Paden
Ondertussen is ons gazon een bloementuin geworden. We maaien er paden tussendoor waar we overheen kunnen lopen zodat we kunnen genieten van al die mooie kleurrijke bloemen en beestjes die erop vliegen.
Geen dure zaden
Je hebt dus geen dure zaden nodig om mooie waardevolle wilde bloemen in je tuin te krijgen. De natuur de kans geven om zelf te kunnen ontplooien is voldoende om te zorgen voor volop kleurrijk leven van bloemen en dieren.
Je laat de natuur het werk doen. Dat moet toch veel mensen aanspreken.