Na zo’n heerlijke zomer waarin het soms ook echt te warm was en je geconfronteerd werd met hitterecords, bosbranden en overstromingen is dan nu de vraag wat je in de herfst kunt doen aan duurzaamheid in en om jouw huis.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Het eerste dat in mij opkomt is bollen planten. De bijen benutten de nectar en stuifmeel van de bollen die vroeg in het voorjaar bloeien. Kies dan wel voor biologische bollen, anders belast je de bijen met pesticiden. En laten ze daar net niet zo goed tegen kunnen.
Wil je je straat behandelen, kies er dan vanaf nu voor om daarvoor geen Round-up meer te gebruiken. Misschien deed je dat al niet. (Al meegekregen dat de Tweede Kamer tegen het gebruik van Glyfosaat (Round-up) heeft gestemd?)
En denk er meteen over na of het niet mooi en fijn is als er toch wat plantjes en bloemetjes tussen je straatstenen mogen groeien. Ook deze bloemen zorgen voor nectar en stuifmeel voor bijen, vlinders en andere insecten. En als we toch met de tuin bezig zijn, zou je ook eens kunnen overwegen of het iets natuurlijker mag. Mag er een paardenbloemen en madeliefje in jouw gazon groeien? Is er plek in de tuin voor wilde bloemen? Ook deze bloemen hebben hun schoonheid. Denk aan viooltjes, duizendbladbloemen, streepkruid, maar ook boterbloem, paardenbloem en pinksterbloem.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Is er in jouw tuin ook plek voor iets eetbaars? Er zijn veel gewassen met sierwaarde die ook hun vruchten geven. Aardperen geven mooie gele bloemen. Rabarber heeft mooie kleurrijke grote bladeren. Een aalbesstruik geeft knalrode en gele bessen. Een frambozenstruik geeft heerlijke roze of gele vruchten. Een pruimenboompje doet je de lekkerste pruimen eten, zo rechtstreeks van de boom En als je een appelboompje plant, hoef je geen appelmoes meer te kopen.
Het leuke is dat als je zo met jouw tuin omgaat, het niet alleen heel veel voldoening kan geven op verschillende gebieden. Het kan kinderen ook meer in contact brengen met de natuur zodat ze er veel over kunnen leren. Een belangrijk onderdeel kan zijn dat zij zien waar het eten vandaan komen.
Ja daar hebben we in de eerste plaatst een gezonde aarde voor nodig, met voldoende voedingsstoffen in de bodem en van goede structuur, schoon en genoeg water en schone lucht en geen pesticiden die vernietigen. Alles wat je vanaf het begin meekrijgt in je leven, heeft een dieper impact. De natuur staat aan de basis van ons leven, dus dat lijkt mij niet onbelangrijk.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Ook kun je nu mooi afwegen of je misschien toch in het nieuwe jaar plaats maakt voor een moestuin(tje). Dat kan ook in jouw tuin. Maak er een paradijsje van. Wedden dat je daar erg van geniet?
De herfst en winter leent zich prima voor de voorbereiding. Je kunt het perceel daarvoor vrijmaken. De grond voeden met compost en bladafval. Er al vast meer over gaan lezen of misschien wel een cursus volgen.
Bij ’t Natuurlijk Huus geven we elk voorjaar een moestuincursus. Het was ooit mijn droom dat iedereen die over een stukje grond mag beschikken daar zo blij mee is, dat het gebruikt wordt om bloemen, groenten en vruchten te laten groeien. Een eetbaar paradijsje dus.
(tekst loopt door onder afbeelding)
De bloemen brengen me meteen op de gedachte dat je op die manier bloemen kunt geven uit je eigen tuin, zodat je deze niet meer in een bloemenwinkel hoeft te kopen. Want heel veel bloemen zijn ruim behandeld met pesticiden. Zo leuk en goed is een gekocht bosje bloemen dus niet. Maar in plaats van bloemen kun je dan ook je zelfgemaakte potje appelmoes, jam en geplukte pruimen of appels meenemen als cadeau. Wedden dat dit zeer gewaardeerd wordt?
(tekst loopt door onder afbeelding)
De herfst is een mooi moment om na te denken en keuzes te maken voor het nieuwe seizoen. Het zijn de keuzes die je maakt, die je dichter brengen bij een steeds duurzamer leven en wereld. Ieder een stukje.