Van Remmen: Duurzaam in de energietransitie is ook spaarzaam zijn!

Aangeboden door Van Remmen UV Technology

Interessant? Deel het artikel

@van remmen

Omdat water essentieel is voor ons leven op aarde, vindt Van Remmen UV Technologie uit Boerhaar het belangrijk dat er structureel aandacht is voor water op DuurzaaminSalland. Vandaar deze rubriek. Albert-Jan Foederer, Accountmanager bij Van Remmen, wijst er op dat duurzaam ook spaarzaam is, wat we in het bedrijfsleven nog nog altijd niet tegenkomen

Door Albert-Jan Foederer | Account Manager

Wat is duurzaam? Duurzaam betekent onder meer ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’. Oftewel, we scharen ons achter een begrip waarop we claimen dit na te streven en bijvoorbeeld energie te gebruiken op een manier waarop we de natuur niet, of minimaal schaden. Maar is dit een vrijbrief voor onbeperkt verbruik

Meer en meer zie je in de uiting van bedrijven dat ze duurzaam zijn. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van groene stroom en plaatsen zonnepanelen op het pand. Het groen opwekken van energie is één ding, maar duurzaam, oftewel spaarzaam, gebruik lijkt nog een stap te ver. Hier loop ik nog te vaak tegenaan wanneer keuzes gemaakt worden bij de aanschaf van waterbehandelingssystemen.

Zwembaden kijken ver vooruit

In sommige sectoren, zoals bijvoorbeeld openbare zwembaden, staan operationele kosten voorop en wordt er soms wel tot 40 jaar vooruit gedacht in verwachte kosten over de levensduur van systemen. De drive om te kijken naar verbruik en langere termijn kosten over de jaren geeft een goed voorbeeld dat deze sector kijkt naar zuinigheid en zien dat deze kosten zwaarder wegen dan het snelle scoren van alleen een lagere inkoopprijs.

Industrie vaak minder

In de industrie zie ik toch vaak een korte(re) termijnvisie, keuzes op basis van beschikbare jaarbudgetten hebben de overhand. De operationele kosten van systemen voor waterbehandeling, zoals het energieverbruik, worden helemaal niet meegenomen. Met als resultaat: systemen tot vier keer het energieverbruik dan de zuinige variant. Kilowatturen gaan hier verloren in een sector die toch een behoorlijk aandeel (42,4%) heeft in het verbruik van energie en deelgenoot is van onze missie de energietransitie.

Hoe veranderen we dat?

De particulier wordt veelal belast en opgelegd zich aan te passen in dienste van de energietransitie. Mijn vraag is, hoe krijgen we de industrie als grootverbruiker ook hierin mee?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.