Raalte zet mooie stappen met de plannen om het centrum groener te maken. De herinrichting van de Grote Markt is daar een tastbaar voorbeeld van. Groen, ontmoetingsplekken, sfeerverlichting – het zijn ingrediënten die het centrum aantrekkelijker maken voor bezoekers én bewoners.
Maar als we eerlijk zijn, ligt de focus nu vooral op de winkelstraten zelf en de korte routes tussen parkeerplekken en winkels. Het is cosmetisch vergroenen – een likje groen waar het kan, zolang het de doorstroming van verkeer niet hindert. Terwijl de échte winst juist dáár valt te behalen: bij het durven loslaten van de dominante plek die de auto in het centrum inneemt.
Neem de terrassen aan het einde van de winkelstraten. De geur van koffie mengt zich daar dagelijks met uitlaatgassen van passerende auto’s. Vrachtwagens denderen voorbij, op weg naar het veevoederbedrijf Booijink midden in het centrum van Raalte dorp. Bezoekers die net willen genieten van een ontspannen dorpskern, zitten te kijken naar een onophoudelijke stroom verkeer. Dat heeft weinig met ‘gastvrij centrum’ te maken.
Als we Raalte écht aantrekkelijk willen maken – en duurzaam toekomstbestendig – dan moet het gesprek niet alleen gaan over groenstroken en boomspiegels, maar ook over mobiliteit. Dan moet je durven nadenken over het verleggen van parkeerplaatsen naar de rand van het centrum. Over het beperken van autoverkeer in de directe omgeving van de horeca. Over het autoluw maken van de aanvoerwegen die nu als verkeersaders door het hart van het dorp snijden.
Dat is geen onhaalbare droom. In tal van dorpen en steden is bewezen hoe krachtig het werkt om het centrum terug te geven aan de mens.
Voorbeelden van succesvolle autoluwe centra:
- Wageningen: maakte haar Hoogstraat grotendeels autovrij en versterkte het gebruik van fietsroutes en randparkeren. Horeca en winkels profiteren: mensen blijven langer hangen.
- Deventer: heeft haar Brink al lang geleden autovrij gemaakt, met een zeer levendige horecaplein als resultaat. Leveranciers mogen er alleen op bepaalde tijden in.
- Culemborg: transformeerde het hele oude centrum tot voetgangersgebied. De kwaliteit van verblijf – in winkels én op terrassen – steeg aanzienlijk.
- Hasselt (BE): ging zelfs nog verder. De stad voerde een circulatieplan in dat autoverkeer uit het centrum weert, met gratis shuttles van randparkings naar het centrum. Eerst veel weerstand, nu volop lof.
Juist in een tijd waarin we onze dorpskernen willen versterken tegenover de anonimiteit van webshops en megawinkels, moeten we durven denken vanuit de beleving van de bezoeker. Die komt niet voor asfalt en parkeerdrukte. Die komt voor sfeer, rust, groen en een plek waar je veilig en prettig verblijft.
Laat Raalte dus niet kiezen voor de makkelijke route van wat groen tussen het blik, maar pak door. Gun het centrum haar volle potentie. Denk groter. Denk groener. Denk autoluwer.
Kortom
Het idee achter autoluwe straten is om de leefbaarheid en veiligheid van bezoekers en bewoners te verbeteren en tegelijkertijd het milieu te beschermen.
- Voor Centrumplan Raalte dorp zou ik willen pleiten voor een 🚗🚙 autoluw/ autovrij gedeelte vanaf firma Booijink tot en met terras bij De Zwaan / Jorink; dat gedeelte kan bij het Centrum plan betrokken worden. Er kan dan een groene zone aangebracht worden, dat geeft sfeer om het Centrum in te gaan!
- Mocht Firma Booijink niet uit het dorp verdwijnen dan stel ik voor om de hoge toren verticaal te vergroenen, daar zijn in den lande vele mooie voorbeelden van.
- Bezoekers die een invalidenpas / invalidenparkeerkaart hebben kunnen parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen.
- Anderen krijgen meer vrijheid van lopen en winkelen 🛍️
(Lees verder onder afbeelding)
Ik pleit voor
- 👩🌾🍀Verbetering van de Leefbaarheid en veiligheid van burgers / winkelend publiek
- 👩🌾🍀Bescherming van het Milieu
- 👩🌾🍀Bevordering van de Gezondheid
- 👩🌾🍀Verbetering Van De Luchtkwaliteit
- 👩🌾🍀Verhoogde Veiligheid Voor Fietsers En Voetgangers
- 👩🌾Stimulering Van De Lokale Economie
- 👩🌾🍀plezierig en veilig winkelen
Verder wil ik pleiten voor fietsstraten waarbij de auto te gast is. Autoluwe fietsstraten vanuit het dorpscentrum naar buiten en omgekeerd, waarbij de auto te gast is en de fietser veiliger over straat kan bijv. de
- 🚴♀️🍀Stationsstraat
- 🚴♂️🍀Schoolstraat / Enkstraat
- 🚴♀️🍀Deventerstraat
- 🚴♂️🍀Marktstraat
- 🚴♀️🍀Bentinckstraat
Mooie voorbeelden zijn Deventer, Ouddorp, Elburg, waar je middeleeuwse straatjes en stadsmuren kunt bewonderen
Strikt genomen heeft het bord ‘Fietsstraat – auto te gast’ geen juridische waarde. Met extra borden kan bijvoorbeeld de maximumsnelheid worden verlaagd. Het idee is in ieder geval vaak om een rustiger straat te maken met ruimte voor de fietsers.
Ook om het fietsen naar het dorpscentrum te bevorderen, dat is ingegeven vanuit positieve gezondheid, en voor het leefmilieu beter.
(Lees verder onder afbeelding)
Graag wil ik meedenken over een schone, veilige en klimaatbestendig dorpscentrum ter bescherming van de gezondheid en ter bevordering en van een gezonde leefbaarheid voor mens, dier en plant 🌱
Anny Legebeke
Klimaatburgemeester van Raalte