Van dat eten uit megastallen word je niet bepaald gezonder

Interessant? Deel het artikel

groente winter soep

Een goed voornemen, kan dat nog? Door je eetpatroon maar een heel klein beetje te veranderen, kun je je eigen CO2-uitstoot heel erg verkleinen, en er zelf – bepaald geen bijzaak – ook nog een stuk gezonder op worden ook. Je moet vooral stoppen met industrieel verwerkte vleeswaren en rood vlees.

Nu hoor je geregeld dat je in je eentje de wereld niet kunt veranderen. Dat is echt zo’n argument dat je bedenkt omdat je zelf niet wil veranderen. Maar de werkelijkheid is dat als jij verandert, dat je dan anderen om je heen ook aan het denken zet. Als sommigen van die mensen hun gedrag veranderen, gebeurt dat ook met mensen om hén heen. Op die manier kan een netwerk van mensen die hun gedrag wél aanpassen heel snel heel groot worden. Wellicht ken je het principe van ‘drie stappen van afstand’: als jij iemand de hand geeft, en die geeft een volgende de hand en je doet dat nog één keer, dan kun je in principe bij iedereen in Nederland uitkomen. Probeer maar eens of je met drie stappen bij Max Verstappen of Rob Kemps kunt komen.

Industrieel verwerkte vleeswaren en rood vlees zijn ongezond

Voedsel zoals industrieel verwerkte vleeswaren en rood vlees zijn niet gezond: het verhoogt de kans op kanker. Ze zijn ook schadelijk voor het milieu. Onze landbouw importeert voedsel voor varkens (soja, waarvoor regenwouden gekapt worden), bouwt hier megastallen, en exporteert een flink deel van dat vlees weer. De mest, de stank en de dierziektes (die overdraagbaar zijn op mensen) blijven hier, net als het onderliggende lijden waar het coronavirus het op gemunt heeft.

Als je in plaats daarvan dat deel van je eten vervangt voor gezonder eten, blijf je dus niet alleen zelf gezonder, maar ook jouw leefomgeving en zelfs de aarde. Veel rood vlees eten wordt in verband gebracht met diabetes en hart- en vaatziekten, veel groenten verlaagt het risico op hartaandoeningen. Ons Salland staat vol met maïs en gras waarin de kruiden doodgespoten zijn. Dat is allemaal voor veevoer. Maar als je op diezelfde plek gewassen voor menselijke consumptie zou verbouwen, heb je met dezelfde grond acht keer meer menselijk eten dan dat je een koe of varken eet. Of andersom: je hebt maar een achtste van de grond nodig voor dezelfde hoeveelheid eten. Eten dat dan ook nog eens gezonder voor de mens en voor de aarde is. En de kans vergroot dat je corona gezond doorkomt.

Eet je een hotdog, dan verkort je je levensverwachting met een half uur. Sardientjes in tomatensaus verlengen die verwachting met dik een uur. Let op: Appeltaart verlengt noch verkort. Want naast boter en suiker eet je ook appel. Dus die lekkere zelfgebakken appeltaart van De Parabool in Broekland houden we er in. Groente en peulvruchten – als ze maar niet uit de kas komen – zijn het beste. Daar heb je meteen de basis te pakken voor een goede vegetarische maaltijd.

Lees een uitgebreid artikel (met een reeks van doorverwijzingen) over bovenstaand artikel hier op National Geographic.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.