Urgenda wandelt deze week dwars door Salland om het klimaat te redden

Interessant? Deel het artikel

urgenda

Onder aanvoering van Urgenda wandelen actievoerders voor het klimaat op dit moment van Groningen naar Glasgow. Donderdag gaat te wandeling van Zwolle naar Raalte, vrijdag van Raalte naar Deventer. Onderweg worden biologisch boer Jan Overesch en zonnepark Endona in Heeten bezocht, als voorbeelden van hoe je mee kunt doen het klimaat te redden. Vrijdag worden vooral jongeren en energiecoöperaties opgeroepen mee te lopen.

Uiteindelijke bestemming is de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties. “Deze editie is cruciaal. Alleen met een crisisaanpak en een enorme versnelling kunnen we onze planeet leefbaar houden” zegt Marjan Minnesma van Urgenda.

Kwestie van onze regering aan hun eigen wetgeving te houden

Minnesma is geen roepende in de woestijn overigens, ze zegt wat ons kabinet ook zegt, ze houdt Rutte en zijn kabinetten van de afgelopen tien jaar alleen maar aan zijn eigen regels en afspraken, ook al had ze de rechter er voor nodig het kabinet te dwingen zijn eigen wetgeving te volgen. Minnesma: “In Parijs werd afgesproken dat we in 2030 de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden zouden houden. 2030 Leek toen nog heel ver weg, maar inmiddels hebben we nog maar negen jaar te gaan. Op dit moment zien we wereldwijd al wat er gebeurt met een opwarming van ongeveer 1,1 graden.”

“De concrete plannen en acties van alle landen zullen drastisch bijgesteld moeten worden om de opwarming van de aarde onder de 1,5 – 2 graden te houden. We koersen nog steeds af op 3 graden opwarming aan het einde van deze eeuw en dat betekent een onleefbare wereld. Drie graden is veel te veel! Politici, word wakker!” Voor de helderheid: drie graden is geen drie procent. Drie graden moet je zien ten opzichte van een gemiddelde van een graad of achttien. Dat is dus bijna twintig procent!!!

Donderdag 14 oktober Zwolle – Raalte

Vanaf het treinstation in Zwolle gaat de wandeling langs de IJssel, met mooi uitzicht aan alle kanten. De eerste pauze is In Herxen, de route gaat verder langs kasteel Nijenhuis en langsd biologisch dynamisch boer én Caring Farmer  Jan Overesch. Na zo’n 28 kilometer is treinstation Raalte eindpunt van die dag.

Vanaf 08:45 uur staat er iemand van Urgenda op station Zwolle waar u koffie/thee (in uw eigen meeneembeker!) en iets (verpakkingsvrij) lekkers van de NS aangeboden krijgt bij de Kiosk (spoor 6/7).
09:00 – 9:15 Start vanaf station Zwolle
Verzamelen bij het treinstation in Zwolle, op het stationsplein aan de centrumzijde tegenover de AH To Go. Jorien Maltha zal kort toelichten hoe ProRail energie bespaart met liften en roltrappen. Wij vertrekken om 9:15 uur.
09:45 – 10:00 Wandelen langs het project Green Boarding bij Z.A.C. Zwolle en fotomoment.
De route gaat langs meer dan 100 sportvelden met Green Boards van Softs. De borden hebben drie roterende zijden met elk een eigen toepassing: communicatie, luchtzuivering en zonne-energie. Hier zullen we met iedereen een groepsfoto nemen.
11:15 – 11:45 Koffie & thee bij de IJsselcentrale
13:30 – 14:15 Lunchpauze bij Herxer Marke
Als dagloper s.v.p. eigen lunch meenemen!
15:45 – 16:15 Koffie & thee bij Kasteel Het Nijenhuis
18:00 Aankomst station Raalte
Vanaf Kasteel Het Nijenhuis lopen we naar het treinstation in Raalte. Hier biedt de NS ons een koek en City Water aan bij Food&Go Snackbar om de dag af te sluiten.
 Download hier de GPX voor wandelapps.

Elke ochtend neemt Urgenda-directeur Marjan Minnesma lopend een podcast op met een inspirerende gast. Vandaag loopt mee Ed Nijpels (voorzitter van het Klimaat-akkoord) over de klimaatpolitiek van de jaren 80 tot nu.

Vrijdag 15 oktober Raalte – Deventer

Voor de vrijdag worden vooral jongeren en energiecoöperaties opgeroepen mee te lopen. De route gaat zoveel mogelijk over groene paden richting Klooster Nieuw Sion, maar dat gaat wel me een lus naar Heeten, daar heb je immers een grote energiecoöperatie Endona. Via Diepenveen gaat de tocht naar Deventer, waar onderweg groene daken bekeken worden bij bewoners in de wijk Zandweerd.

Deze ochtend neemt Urgenda directeur Marjan Minnesma lopend een podcast op met bestuurslid Aniek Moonen van de Jonge Klimaatbeweging over de Nederlandse klimaatmissie #in10naar0.

Vanaf 08:45 uur staat er iemand van Urgenda klaar bij station Raalte waar je koffie/thee (in je eigen meeneembeker!) en iets (verpakkingsvrij) lekkers van de NS aangeboden krijgt bij de Food&Go Snackbar.
09:00 – 9:15 Start vanaf station Raalte
11:00 – 11:30 Koffie & thee bij Brasserie Dertien in Heeten
13:30 – 14:15 Lunchpauze bij Klooster Nieuw Sion
Als dagloper s.v.p. eigen lunch meenemen!
16:15 – 17:10 Fotomoment met koffie en thee bij de groene daken in de wijk Zandweerd in. Bij de bandenspeeltuin van speeltuinvereniging Zandweerd zijn drie adressen waar groene daken zijn gelegd.
17:30 Aankomst Treinstation Deventer
Bij aankomst op station Deventer kun je een koek en City Water krijgen, aangeboden door de NS bij de Kiosk en de AH To Go. Kijk op deze NS watertappuntenkaart op welk station je waterflesjes kunt vullen.
De totale wandelafstand op deze dag is +/- 25 km.
Download hier de GPX voor wandelapps.

Let op: De aankomsttijden zijn onder voorbehoud.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *