Unieke excursies door bijzondere riviernatuur rond de IJssel

Interessant? Deel het artikel

IJsseldijk bij Herxen
IJsseldijk bij Herxen
Om te ervaren hoe bijzonder het rivierenlandschap aan de IJssel is, wordt deze zomer een reeks excursies georganiseerd door onder andere Natuur en Milieu Overijssel. Belangstellenden krijgen de kans om meer te horen over het herstel en behoud van kwetsbare natuur en te leren over ooibossen, natuurlijke graslanden en bedreigde vogelsoorten. Kom kijken, verwonderen en genieten van dit unieke stukje riviernatuur in Overijssel.

Natuurontwikkelingen langs de IJssel

In de uiterwaarden van de IJssel zijn veel organisaties bezig met de ontwikkeling van het landschap. Natuur en Milieu Overijssel helpt de kwetsbare natuur in het Natura 2000-gebied IJsseluiterwaarden versterken. Rijkswaterstaat legt, vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW), natuurvriendelijke oevers aan waardoor waterplanten, vissen en insecten een betere leefomgeving krijgen. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta is bezig met het versterken van de dijken om het achterliggende land te beschermen tegen overstroming. Omwonenden worden op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen in het gebied.

Ga mee op avontuur

We geven geïnteresseerden de mogelijkheid om samen met een expert te ontdekken hoe bijzonder het rivierenlandschap aan de IJssel is. We organiseren daarom op verschillende momenten excursies langs de IJssel. Voor de maand juli staan de onderstaande excursies gepland:

Vrijdag 5 juli – Beleef het bijzondere rivierbos in Zalk
Langs de IJssel vind je unieke en zeldzame riviernatuur: hardhoutooibos. Enkele smalle stroken groeien nog op de hoge zandruggen in de uiterwaard bij Zalk. Het Zalkerbos is een echte parel, het grootste en het best bewaarde restant hardhoutooibos van Nederland. Op vrijdag 5 juli vindt hier de eerste excursie plaats. Het is een avondexcursie en start bij de ingang van het Zalkerbos. Bosexpert Lodewijk van Kemenade vertelt waarom dit bos zo bijzonder is en hoe we ervoor zorgen dat het behouden blijft.

Vrijdag 12 juli – Documentaire ‘Wilde bossen’
Op vrijdag 12 juli wordt de documentaire ‘Wilde bossen’ vertoond. Dit is een avond voor de donkergroene natuurliefhebber! Kom kijken naar een exclusieve film over de oudste bossen van Nederland. Na afloop van de film is er een nagesprek met de filmakers.

Dinsdag 30 juli – Wandeling Vreugderijkerwaard
Ervaar de graslanden van Vreugderijkerwaard op dinsdag 30 juli en ontdek dat dit een heerlijke plek is voor watervogels.

Aanmelden

Iedere wandeling is onder leiding van een expert. De expert vertelt over wat het natuurgebied zo bijzonder maakt. Wil je ook mee op pad langs de IJssel?

Info

Kijk voor meer informatie en om aan te melden op de website van Natuur en Milieu Overijssel: https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/nieuws/excursies-ijsseluiterwaarden/

 

Wees er snel bij! De meeste excursies zijn voor maximaal 15 personen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.