Uitnodiging vanuit Canada voor Flip Jonkman

Flip Jonkman heeft meer dan 20 jaar gestreden voor een monument in Heino voor de vier Canadezen die op de bevrijdingsdag van Heino op 16 april 1945 nog omkwamen. Uiteindelijk werd de gedenksteen op 11 november 2921 in het bijzijn van Canadese nabestaanden onthuld door de ambassadeur van Canada en de burgemeester van Raalte. Flip kreeg nu een vererende uitnodiging voor een tegenbezoek aan Canada.

Interessant? Deel het artikel

Flip Jonkman met Canadese nabestaanden. © Raalte Clopedie
Flip Jonkman met Canadese nabestaanden. © Raalte Clopedie

Blair Cameron was de enig overlevende vanuit de Canadese tank  die op 12 april 1945  aan de Zwolseweg in Heino werd getroffen door een pantservuist van een achter gebleven Duitser. Vier Canadezen kwamen daarbij om.

Op 11 november 2021 werd het door Flip Jonkman langs de Zwolseweg in Heino geplaatste monument  onthuld met de namen er op. Ook van de enig overlevende Blair Cameron. Bij deze plechtigheid waren toen ook nazaten aanwezig van Herbert Syvret en Blair Cameron.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Foto Flip Jonkman

Flip Jonkman heeft maar liefst 22 jaar gewerkt aan de totstandkoming van deze gedenksteen.  Aanvankelijk werd door de Gemeente Raalte geen toestemming gegeven.

Maar Flip Jonkman liet zich niet van de wijs brengen en bereikte toch zijn doel Hij wordt niet voor niets de ‘Pitbull van Heino’ genoemd…. Het monument werd onthuld door de burgemeester van Raalte en de Canadese ambassadeur in on ons land.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Foto: Richard Woolderink

De waardering vanuit Canada was en  is zeer groot.  Flip Jonkman is nu uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Nova Scotia in Canada  hetgeen binnenkort zal plaatsvinden.

Hij gaat niet alleen.  Zijn dochter Joan was direct te porren om mee te gaan.

Groot overleg is nu gaande. De gehele familie Cameron is ingeschakeld. Er is reeds een groepsapp. Een ieder binnen de familie moet op de hoogte zijn.
De ontvangst zal zijn in Moser River, niet ver van het vliegveld Halifax in Nova Scotia.

In ieder geval zal ook een bezoek worden gebracht aan het huis waar Blair Cameron heeft gewoond. Dochter Valerie van Blair was met haar dochters Lana, Leesa en Laura bij de onthulling van de gedenksteen aanwezig.

Deze ontmoeting in Canada is nu het vervolg. Of ook Lynda Syvret met haar familie zijn te bereiken is nog niet bekend. Zij waren ook bij de onthulling in 2021. Herbert Syvret kwam om aan de Zwolseweg in Heino en nog drie Canadezen.

Lana Cameron zal Flip en Joan afhalen van het vliegveld.  Zij woont in Alberta wat ligt aan de westkust van Canada. Zij verblijft inmiddels in Nova Scotia. na een reis van 5000 km. Vijf dagen reizen aldus moeder Valerie.

Alles wordt er dus aan gedaan om er een prachtig weerzien van te maken.

Videoverslag van de onthulling van video-club Zoom Out

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *