Iemand die in Heino geboren en getogen is vertelde mij dat de oorzaak hiervan misschien ligt in het feit dat veel jeugd uit Heino vertrokken is naar elders om te studeren e.d. Dit in tegenstelling tot de jeugd in Raalte- dorp waarvan velen in Raalte zijn blijven hangen. Dicht bij ouders en familie. Zij hebben dus een veel hechtere familieband en daardoor weinig op met vreemden of import.
Of dat waar is? Geen idee. Het zou kunnen. Maar ik weet wel dat Raaltenaren toch wel een apart volkje is. Ze werden in vroeger tijden niet voor niets ‘windbüln’ oftewel ‘luchtzakken’ genoemd!
Tegenwoordig zouden we zeggen: ‘Ze hebben snot in d’r neus’. Let maar eens op hoe vaak ze zeggen: Dit of dat heeft Raalte weer op de kaart gezet, of moet Raalte op de kaart zétten. En dan hebben ze het echt niet over de gemeente Raalte maar over het dorp. Daar moet alles groter en mooier. Ze hebben stadse allures maar vergeten dat Raalte ook maar een gewoon dorp is.
Dit blijkt bijvoorbeeld uit de bouw van prestigeprojecten zoals het Hoftheater en niet te vergeten Tijenraan. Dat laatste moest een soort Klein Papendal worden. En hoewel er voor gewaarschuwd is moet er nu, naast alle debacles bij de bouw, jaarlijks een paar ton bij om de boel draaiende te houden. Ook het ‘Hoftheater’ heeft al diverse financiële injecties gekregen.
Zwembad ‘De Tippe’ in Heino wilde de gemeente opofferen maar daar kwam zo’n fel protest tegen dat ze daar uiteindelijk van afgezien heeft, zij het met een gevoelige financiële aderlating. Toen hebben een stel Heinose vriendengroepen en inwoners er de schouders onder gezet en nu loopt alles weer als een tierelier. Dat zou bij de Raaltenaren nooit lukken. De jeugd als vrijwilligers aan de slag gaan bij Tijenraan om het jaarlijkse tekort te drukken? Geen sprake van, die windt zich alleen maar op als Stöppelhaene niet doorgaat en dergelijke! Ze willen van alles, groter en mooier maar hebben er niks voor over. Dan roepen ze dat de Gemeente er maar voor moet zorgen. Ze hebben niet eens in de gaten dat het geld ergens vandaan moet komen. Van de gemeenschap dus! Ook uit hun eigen portemonnee! En als de gemeentelijke belastingen dan omhoog gaan gillen ze weer moord en brand.
En wat dacht je van de winkeliers? Als hun zaken niet goed lopen leggen zij het ook bij de gemeente neer. Eerst ligt het aan het betaald parkeren, dan weer aan het ongezellige centrum. Ja hoor zo lust ik er nog wel een paar. In Heino slaan ze tenminste de handen ineen. De horeca bijvoorbeeld heeft zich mede daardoor en hoe moeilijk soms ook, met ludieke acties door de coronatijd geworsteld. Niks gejank! Gewoon gezamenlijk de schouders eronder en aanpakken. Dat is gemeenschapszin!