Sinds de lancering in 2020 heeft het Schone Lucht Akkoord de steun van meer dan 100 gemeenten en alle provincies. De ambitie is om in 2030 de gezondheidseffecten van luchtvervuiling door Nederlandse bronnen met 50% te verminderen ten opzichte van 2016. Dit wordt bereikt door het terugdringen van de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof. De uitvoering van deze plannen zal ook de incidentie van astma bij kinderen en hart- en vaatziekten doen afnemen.
Beoogde gezondheidswinst van 50%
Begin 2023 hebben de partners binnen het akkoord hun jaarlijkse plannen ingediend, waarin zij uitleggen hoe ze de uitstoot van schadelijke stoffen willen verminderen. Het RIVM berekende dat deze maatregelen een beoogde gezondheidswinst van 50% vermindering van 46% in gezondheidseffecten door luchtvervuiling zullen opleveren vergeleken met 2016. Met de toevoeging van maatregelen tegen klimaatverandering en stikstofneerslag kan de beoogde gezondheidswinst van 50% worden bereikt, mits alle plannen volledig worden uitgevoerd.
De ambitie is om in 2030 de gezondheidseffecten van luchtvervuiling door Nederlandse bronnen met 50% te verminderen ten opzichte van 2016
Bijna overal in Nederland haalbaar
Daarnaast streven de partners ernaar om in 2030 te voldoen aan de luchtkwaliteitsadvieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het RIVM schat dat deze waarden bijna overal in Nederland haalbaar zijn met de uitvoering van de huidige plannen, al zijn in enkele gebieden extra maatregelen nodig.
Beoordelen of doelen worden bereikt
De tweede voortgangsmeting van het Schone Lucht Akkoord bevat gedetailleerde informatie om te beoordelen of de gestelde doelen worden bereikt. Dit omvat gegevens over de daling van uitstoot en concentraties van stikstofoxiden en fijnstof door verschillende maatregelen. Adviesbureau Tauw heeft berekend hoeveel de uitstoot vermindert, waarna het RIVM de resulterende gezondheidseffecten heeft geanalyseerd. De uitvoering van deze plannen zal ook de incidentie van astma bij kinderen en hart- en vaatziekten doen afnemen.
Meer informatie is te vinden in ‘Monitoringsrapportage Doelbereik Schone Lucht Akkoord. Tweede voortgangsmeting’
Lees hier ook het CBS rapport over meer groen
Bron: Stad & Groen