‘Tuuskomen’ verkozen tot beste gedicht in het Nedersaksisch, prijs uitgereikt in leeg HOFtheater

Interessant? Deel het artikel

CORNELIS KAPITEIn
CORNELIS KAPITEIn

Cornelis Kapitein uit Zwolle is de winnaar van de Nedersaksische gedichtenwedstrijd 2021. De wedstrijd werd vanwege ‘maart dialectmaand’ gehouden. Het gedicht ‘Tuuskomen’ van Cornelis Kapitein leest volgens de jury als een levensles. Kapitein won daarom de wedstrijd en mag een voordracht doen op het komende internationale streektaalcongres.

De jury, bestaande uit auteur Jaap Scholten, taalexpert Willemijn Zwart en gedeputeerde Roy de Witte kozen de winnaar unaniem. Mede door de krachtige, originele vorm en eigenzinnige beelden die de jury recht in het hart hebben geraakt. “Dit is wat taal en poëzie kan doen, juist in het Nedersaksisch”, aldus Roy de Witte.

As je stille binnen, luster je
Bij unnkanger geraapte aandacht
makt me open
Een zacht zoemen
duurklinkt ut ele durp

Zo opent het gedicht van Cornelis Kapitein. Het gedicht doet expressionistisch aan, waarbij het meeste vooral níet wordt gezegd. In het gedicht staat thuiskomen in de taal centraal, en juist ook in het zwijgen. Een ‘levensles’, aldus de jury. Het gedicht ontroert. Zo schrijft de dichter, in de laatste strofe:

Ik bin stille as ik leuster
Ik proat as ik woordloos bin.

Hij brengt daarmee volgens de jury onder woorden hoe het Nedersaksisch vaak gevoeld en beleefd wordt; als een taal waarin tussen de regels door het meest wordt gezegd. De jury vindt dat over de volle linie deze dichtwedstrijd heeft laten zien hoe Nedersaksisch als cultuurtaal lezers in het hart kan raken, met sprankelende beelden, eigentijdse metaforen en rake formuleringen.

Coronacrisis

Het thema van de gedichtenwedstrijd was ‘Tuus’. De organisatie, Het Twentehoes, de IJsselacademie en de provincie Overijssel, kozen hiervoor omdat we dit jaar vanwege de coronacrisis veel thuis moesten blijven. Er kwamen 23 inzendingen binnen.

Sobere prijsuitreiking

Vanwege de coronacrisis moest de prijsuitreiking sober plaatsvinden. Op vrijdag 26 maart stond Kapitein op het podium van een leeg HOFtheater in Raalte met als eenkoppig publiek de Commissaris van de Koning, Andries Heidema. De kersverse dichter ontving hier lof en een boekenbon. Ook is hem gevraagd een voordracht te doen op het internationale streektaalcongres dat dit najaar plaatsvindt in Overijssel.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.