Subsidie isoleren van je woning: Meer mogelijkheden met de ISDE-regeling 2023

De ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) bestaat al een tijdje en elk jaar wordt er wel een aanpassing of twee gedaan. Dat is dit jaar niet anders. Voorheen kon je via deze regeling bijvoorbeeld alleen subsidie voor isolatie krijgen als je meerdere isolatiemaatregelen trof. Of als je isolatie combineerde met een andere verduurzamingsslag, zoals de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Nu krijg je al subsidie bij één isolatiemaatregel; je krijgt dan ongeveer 15 procent van de kosten terug.

Tot 30% teruggave bij meerdere isolatiemaatregelen

Toch loont het nog steeds om verduurzamingsmaatregelen te combineren. Dan kun je namelijk zo’n 30 procent van de totale kosten terugvragen. Kun je zo’n grote investering niet in één keer doen? Niet getreurd. Vanaf 2023 kun je maar liefst 24 maanden na de uitvoering van een maatregel nog subsidie aanvragen. Met andere woorden: wie bijvoorbeeld in 2023 en 2024 een verduurzamingsmaatregel uitvoert, kan daarna voor beide maatregelen subsidie aanvragen en alsnog het hogere percentage terugkrijgen.

Je kunt met isolatie enorme stappen maken in het verduurzamen van je woning. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om te isoleren met natuurlijke materialen. Lees hier de tips.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Welke maatregelen met de ISDE-regeling 2023?

De ISDE-regeling kun je aanvragen voor verschillende soorten isolatie (dak, vloer, bodem, zolder/vliering, binnen- en buitengevel en spouwmuur) en isolerend glas. In 2023 is er een klein voordeel bijgekomen als het gaat om glasisolatie. Het subsidiebedrag daarvoor wordt berekend per vierkante meter en vanaf 1 januari geldt de zogeheten binnenwerkse maat. Dit betekent dat je de kozijnen mag meenemen in je berekening, waardoor het subsidiebedrag hoger uitvalt.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een ISDE-subsidie? Er is een flinke waslijst aan voorwaarden aan verbonden. Zo telt isolatie van een uitbouw niet mee en moet de isolatie aangebracht worden door een gecertificeerde installateur. Kijk op de website van de RVO voor alle voorwaarden.

2. Subsidie voor warmtepomp, zonneboiler én elektrisch koken

De ISDE-subsidie is ook nog steeds beschikbaar voor duurzame vormen van verwarming. Denk aan warmtepompen of zonneboilers. Hier ontvang je minimaal 500 en gemiddeld 1.500 euro subsidie voor. Meestal geldt: hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de subsidie. Belangrijke verandering in 2023: het thermische vermogen dat warmtepompen maximaal mogen hebben om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie gaat omhoog, naar 400 kilowatt. Bij geschakelde installaties geldt een maximaal vermogen van 500 kilowatt.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Warmtepomp
Warmtepomp

400 euro subsidie voor een elektrische kookvoorziening

Nog meer goed nieuws: wie in 2023 wil overstappen op een elektrische kookvoorziening kan via de ISDE-regeling ook subsidie krijgen. Het gaat om een vast bedrag van 400 euro. Daar zitten wel wat voorwaarden aan vast.

Ook als je aangesloten wilt worden op een warmtenet, kun je nog steeds aanspraak maken op de ISDE-regeling. Wanneer de woning is afgekoppeld van het gasnet, de gasmeter verwijderd is en er een overeenkomst is met een nieuwe warmteleverancier, verstrekt de overheid 3.325 euro aan subsidie.

Zonnepanelen zonder btw

Zonnepanelen zijn inmiddels zó financieel aantrekkelijk dat de overheid er geen subsidies meer voor verstrekt. Wat je altijd nog wel kon doen, was de btw terugvragen. Dat ging al snel om honderden euro’s. In 2023 is ook dat niet meer mogelijk, maar wel om een fijne reden. De btw op zonnepanelen is in 2023 namelijk afgeschaft. Minder geregel en administratieve rompslomp dus.

  • Heb je vóór 1 januari 2023 zonnepanelen aangeschaft en wil je de btw met terugwerkende kracht terugvragen? Dat kan, maximaal 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen aanschafte. Milieu Centraal legt je stap voor stap uit hoe dat moet.