Trekkers, oldtimers en brommers kiek’n bij De Laarman Luttenberg

Landbouwmuseum De Laarman organiseert jaarlijks heel wat activiteiten en eentje daarvan is het Historisch Festival. Op het terrein bij de manege worden tenten en tentjes opgezet, een arena ingericht, een markt voor standhouders en nog veel meer. Allemaal door vrijwilligers, natuurlijk. Waarvan de meerderheid de 70 al is gepasseerd. Veel historie dus, op deze zondag. Een verslag met prachtige foto's van Jenneke van Doesburg en Jan de Mink.

Interessant? Deel het artikel

© Jenneke van Doesburg
© Jenneke van Doesburg

Al vroeg is de koffie klaar en zijn de broodjes gesmeerd. Al snel komen heel wat trotse eigenaren van een oude tractor, een glimmende oldtimer of een liefdevol geconserveerde brommer zich inschrijven voor de toertocht door het Sallandse land.

In de kraampjes wordt de handelswaar uitgestald: onderdelen voor diverse voertuigen, leuke accessoires voor in de mancave , brocante, armbandjes en tasjes, noem maar op. Langs de rand van het landje staan caravans en pipowagens, want sommige deelnemers komen van ver en maken er een weekendje van.

Een vrolijk muziekje klinkt en de bezoekers druppelen binnen. Dagjesmensen, gezinnen die op de camping staan, liefhebbers van het genre ‘voorbije tijden op het platteland’. De kinderen mogen meerijden in de koets die door twee makke Haflinger-paarden wordt getrokken. Dan lekker springen in het springkussen en cake-versieren en konijntjes knuffelen.

De hoefsmid laat zien hoe paarden en pony’s worden bekapt en soms voorzien van een nieuw hoefijzer. De mobile smederij van het museum heeft het smidsvuur heet, dan kan het ijzer gesmeed worden en dan gebeurt dan ook. Een plofmotortje vormt de aandrijving voor een stro-hakselmachine.

We zien hier de geschiedenis van de landbouwmechanisatie van paard met vorkjesschudder erachter, via de eerste trekkers met maaibalken, de trommelschudders, grotere en sterkere trekkers die het paard overbodig maken en allerlei andere machines kunnen aandrijven.  Het boerenbedrijf jaren vijftig, zestig, nog net voor de schaalvergroting in de landbouw (waardoor we nu zitten met mestoverschotten, megastallen en ongelukkige boeren) . Tussendoor variatie van trekkerdansen, de hondenclub met een demonstratie , de liederen van shantykoor “De Stuwzangers’ en een wedstrijdje kratstapelen tussen twee loonbedrijven die hun behendigste kraanmachinist inzetten.

De brommers, oude auto’s en trekkers die ’s morgens zijn vertrokken komen in optocht weer het veld oprijden om zich te laten bewonderen. Het bier begint te smaken, gelijkgestemde hobbyisten praten elkaar bij en het blijft nog lang gezellig op het terras met boeren, burgers en buitenlui!

Website Museum De Laarman

 

© Jenneke van Doesburg
© Jenneke van Doesburg
© Jenneke van Doesburg
© Jenneke van Doesburg

© Jenneke van Doesburg
© Jenneke van Doesburg
De Stuwzangers © Jan de Mink
De Stuwzangers © Jan de Mink
© Jan de Mink
© Jan de Mink
© Jenneke van Doesburg
© Jenneke van Doesburg

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.