Toon Schuiling: ‘Niet voor Spek & Bonen’

Toon Schuiling is burgerraadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van Olst- Wijhe. Regelmatig schrijft hij over zijn belevenissen in dit verband.

Interessant? Deel het artikel

Noordmanshoek Wijhe
Noordmanshoek Wijhe

Toon Schuiling is burgerraadslid voor de PvdA in de gemeente Olst-Wijhe. Hij mag niet mee stemmen maar wel meepraten. Een stukje schrijven mag ook. Ziehier ‘Niet voor Spek & Bonen’, belevenissen van een burgerraadslid.

Ondermeer over het in kaart brengen van een stukje hinderbeleving, de participatiemallemolen en ‘hoera’ voor de Noordmanshoek.

Participatie op de Elshof

 Het is half januari en ik ben op de Elshof voor het kernenbezoek. In deze buurtschap staan drie velden met zonnepanelen gepland. Dat is nog al wat. En dus zit het buurthuis stampend vol. Daar wil je wel over meepraten. Het werd vooral luisteren. Naar een door gemeente ingehuurde participatiedeskundige. En die had het over het voorschakelproces, de participatie paradox, het elimineren van verschillen tussen de stakeholders, het in kaart brengen van een stukje hinderbeleving en het organiseren van dialoogtafels. In de nazit hoorde ik van buurtbewoners dat het niet zo lekker loopt met de participatie rond de komst van zonnevelden.

Mallemolen

Toegegeven. Het is ook lastig. Bijna iedereen wil van het gas af maar bijna niemand wil zonnepanelen of een windmolen voor de deur. 100% draagvlak is een illusie. Als overheid sta voor je het algemeen belang. Energieneutraal worden gaat niet vanzelf. Dat vraagt om doorpakken, lef tonen en het populisme, het populisme laten. Open en eerlijk, dat ook. Zeggen waar het op staat. Waar je als inwoner wél invloed op kunt uitoefenen en waar op niet. En dat vanaf het begin. Daar gaat het om!

Dat gebeurt onvoldoende. Uit angst voor stemmenverlies draaien wij onszelf vast in een dure mallemolen van voorschakelprocessen, dialoogtafels, participatieparadoxen en andere gekkigheid. Dat moet anders en daar gaan wij het, zo begreep ik, in april over hebben. Ik kijk daar naar uit.

Noordmanshoek

Het is niet alleen kommer en kwel. Er gebeuren ook mooie dingen. Hoera voor de Noordmanshoek! In plaats van industrieterrein vol met lelijke schoenendozen ontstaat in Wijhe Noord een modern landgoed, met veel groen en ruimte voor energie neutrale woningen. Onder leiding van Anton Kleine Schaars hebben tientallen vrijwilligers zich hier jarenlang voor ingezet. De 15 jaar geleden met veel gemeenschapsgeld verworven hectares gaan eindelijk renderen. Een burgerinitiatief uit het boekje waarvoor wij als gemeente alleen maar dankbaar mogen zijn.

Communiceren is tweerichtingsverkeer!

Dus schroom niet en reageer: t.schuiling@raadolst-wijhe.nl. U krijgt antwoord.

Toon Schuiling

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant