‘Toekomstvisie Kracht van Salland’ ziet modernere Sallander dan ‘auto voor de deur’

De Sallander is traditioneel, maar dat is aan het veranderen. Ook op het gebied van wonen verandert de Sallander. Dat leest Anton Kleine Schaars in de Toekomstvisie van Salland, opgesteld door De Kracht van Salland. Hij ziet daarin alle reden Noordmanshoek ook te ontwikkelen met het oog op die veranderende toekomst.

Interessant? Deel het artikel

noordmanshoek

De Kracht van Salland heeft ‘de toekomst van Salland’ geformuleerd. Daarin leest Anton Kleine Schaars uit Wijhe een bevestiging van wat De Noordmanshoek in zijn woonplaats moet worden. Leefbaar en duurzaam wonen, met het oog op de toekomst.

De Noordmanshoek moet een wijk worden die geheel duurzaam gebouwd wordt, woningen in een mooi groene omgeving, auto’s te parkeren onder een zonnedak aan de rand van de wijk. Even verder is er ruimte voor een voedselbos en voor agrarische activiteiten die producten op zouden leveren voor woningbouw.

Dat plan ligt nu onder voor GemeenteBelangen en VVD willen het jarenlange proces van inspraak overboord kieperen en de Noordmanshoek volzetten met woningen. “Een Sallander wil zijn auto voor de deur parkeren” vinden deze partijen

Kleine Schaars, voorzitter van de stichting die Noordmanshoek naar zijn huidige ontwerp bracht, hoopt dat deze twee partijen nog tot andere inzichten komen. Hij haalt daarbij de toekomstvisie van De Kracht van Salland aan. De Kracht van Salland, onderdeel van projectbureau Stimuland, heeft diverse bijeenkomsten belegd om vanuit de samenleving te horen hoe Salland zelf over zijn toekomst denkt. Dat gaat dus niet over het nu, maar over het straks. Net als een woonwijk over straks gaat en niet over nu.

Kleine Schaars: Artikel 2.3.1 van de “Toekomstvisie van de Kracht van Salland” nog weer eens aandachtig gelezen. Bijna naadloos passend op het stedebouwkundige ontwerp uit het woningbouwonderzoek van stichting De Noordmanshoek. Waar de zin gaat over de auto op de oprit en de grote schuur wordt in diezelfde zin ook juist aangegeven dat daarin ook al veranderingen zichtbaar zijn. Het accent van dit hoofdstuk ligt vooral op het belang van leefbaar en duurzaam wonen in de toekomst. Allemaal zaken die uitermate goed verankerd zitten in het woonplek van De Noordmanshoek.

Hieronder lees je de hele paragraaf

2.3 Voorzieningen en wonen

2.3.1 Waar staan we nu? Voor de Sallanders wordt leefbaarheid mede bepaald door de voorzieningen die er zijn in de dorpen en op het platteland. Grootste zorgenpunt is de beschikbaarheid van betaalbare woningen: woningen zijn duur en schaars.

Voorzieningen
Winkels, weekmarkten, scholen, sportvoorzieningen en verenigingen, buurtbus, bibliotheken, dorpshuizen, openbaar vervoer en de aanwezigheid van een treinstation, zorgvoorzieningen en cafés en jongerencentra, die gemakkelijk toegankelijk zijn, worden als belangrijk ervaren. Van alle voorzieningen is de ontmoetingsfunctie (in welke aard dan ook) de belangrijkste voorziening voor een dorp of gemeenschap.
Voorzieningen behouden, is soms wel lastig, ook omdat beschikbaarheid en inzet van vrijwilligers onder druk staat. Salland heeft een sterk vrijwilligersleven. Vrijwilligers maken het platteland leefbaar en actief. Het is de motor van de samenleving. Salland heeft nog steeds een hoge inzet aan vrijwilligers, maar dit wordt lastiger, omdat de indruk is dat vrijwilligers zich minder verbinden aan hun vrijwilligerswerk. Hulp is altijd te vinden, maar men wil zich niet meer voor een langere periode vastleggen.

Wonen
Belangrijk voor de leefbaarheid is dat er voldoende betaalbare woningen zijn voor jongeren en goede mogelijkheden voor ouderen om in hun eigen leefomgeving te blijven wonen. Jongeren die na een studie elders weer terug willen keren naar Salland ervaren te weinig aanbod. Bij nieuwbouw van woningen zal meer rekening gehouden moeten worden met de waterhuishouding en extreme buien. Te droge gronden veroorzaken scheuren en verzakking van woningen. In lage gebieden is er risico op overstroming. Daarom moet worden gebouwd waar het mogelijk is. Sallanders zijn in hun denken over wonen over het algemeen nog wel traditioneel: een ruim huis, met een schuur of garage en een eigen tuin staan vaak op de wensenlijst. Al zijn er al voorbeelden waarbij dit toch wordt losgelaten, zoals kleiner wonen, tijdelijke woningen of duurzaam, natuur inclusief, ‘biobased’ bouwen. Verbouwen van bouwmaterialen biedt ook kansen voor landbouw/klimaat. “Het is belangrijk dat we voldoende woningen in Salland houden, zodat de jeugd hier ook kan blijven.”

Er zijn in Salland veel (monumentale) panden die leeg komen te staan, zoals kerken en stallen. Deze leegstaande gebouwen en monumenten bieden kansen voor een meer karakteristiek aanzicht, maar ook voor innovatieve woonoplossingen.

Noordmanshoek is ontwikkeld na veel en vaak overleg met de samenleving.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant