Tip van ’t Natuurlijk Huus over schoonmaakspullen

Interessant? Deel het artikel

ecover schoonmaak biologisch natuurlijk huus tip @eigen foto

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het schoonmaakspullen.

Door Agnes Heethaar

Je gebruikt in huis heel veel schoonmaakmiddelen. Voor je huis, voor je zelf, voor de kamerplanten of voor de huisdieren. We kopen vaak wat je altijd al kocht. Maar door de jaren heen zijn er hel goede duurzame alternatieven bij gekomen.

Wat zit er in die flesjes

En dat is maar goed ook, want weet je welke stoffen er allemaal in de flessen zitten die je in huis hebt staan? Misschien is het leuk om eerst eens een rondje door je huis te maken en eens te zien hoeveel flesjes en potjes dat zijn. En vervolgens om eens grondig de etiketten te bestuderen.

In hoeverre zijn de ingrediënten natuurlijk? Of zijn het met name chemische stoffen met moeilijke namen? Weet jij waar je wat op smeert? Weet jij wat daar de effecten van zijn? Niet alleen op daar waar je het op smeert, maar ook voor de uitwaseming van stoffen in de lucht of het effect op het water en alles wat daarin leeft en waar wij van drinken? En dan hebben we het nog niet over de plaats waar het gemaakt wordt, waar de grondstoffen vandaan komen, het effect op mensen die daarmee werken en de grote hoeveelheden plastic potjes en flessen waar het in wordt gedaan.

Stel je zelf vragen

Je kunt je zelf de vraag stellen: wat heb ik nou echt nodig? Is het dit waar ik altijd voor koos of zijn er gezondere, natuurlijk vriendelijke varianten? Je zult er nog versteld van staan wat je door de loop van de tijd allemaal verzameld hebt in je aanrechtkastje, in de bijkeuken, op de badkamer en in je toilettas.

Je kunt vandaag een besluit nemen om daar mee te stoppen. Je neemt alle potjes en flesjes onder handen, beslist of je het nodig hebt en wat eventueel het alternatief is. Alle flesjes en potjes die hiermee afgedankt worden gaan naar de milieustraat (ja echt, het is soms gewoon chemisch afval!) en vanaf dat moment komt er alleen nog in huis wat je echt nodig hebt en van een goede, milieuvriendelijke kwaliteit.

Natuurvriendelijke producten

Gelukkig zijn er op dit moment al heel veel natuurvriendelijke producten te koop, in de supermarkt en al helemaal bij de biologische winkels. Het is alleen maar een kwestie van bewust worden, anders doen en nieuwe gewoontes eigen maken. Het vraagt wel dat je je er even mee bezig houdt. En kijk niet op elk dubbeltje, als je niet meer koopt wat je niet nodig hebt, bespaar je daar weer op en kwaliteit is uiteindelijk het goedkoopst en meest duurzaam. Je bespaart al heel veel door bewust minder van dat niet milieuvriendelijke middelen aan te schaffen.

Op deze manier heb je alweer een goede stap gezet op weg naar een gezonde wereld voor jezelf en voor alle kinderen die ook nog op een gezonde aarde willen leven.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.